Wat zijn petrodollars precies?

Met alles wat er momenteel in de wereld speelt gaat het voor veel Nederlanders moeilijk worden om op lange termijn goedkoop graan en benzine te blijven kopen. De afgelopen tijd zijn de benzineprijzen bijvoorbeeld al enorm gestegen door het verschil in aardolieprijzen, nu Westerse landen veel rondom Rusland hebben afgesloten. Iets wat hiermee te maken heeft zijn petrodollars. Het petrodollars recycling systeem is de internationale besteding of investering van de inkomsten van een land uit de aardolie expert. Een mond vol, en we begrijpen dat je misschien niet gelijk weet wat dit betekent. Daarom leggen we je in dit artikel uit wat petrodollars precies zijn. Je kunt er op Bestebank.org meer over lezen.

Petrodollars uitgelegd

Kort gezegd zijn petrodollars een betaalmiddel voor olie. Het is een ruilsysteem: olie voor Amerikaanse dollars. Bij olie moet altijd in dollars verhandeld worden. Elk laat wat olie wilt komen, moet eerst dollars aanschaffen om deze olie vervolgens met Amerikaanse dollars te kunnen betalen. Door deze formule probeert Amerika de dollar te behouden als de wereldreservemunt. Omdat olie overal voor nodig is, zal er ongetwijfeld altijd vraag naar de Amerikaanse dollar zijn.

Waarom petrodollars? 

Wat is dan de precieze functie van de petrodollar? Het was voornamelijk de functie om de plaats van Amerika in de financiële markt te kunnen stabiliseren. Het zorgde ervoor dat de dollar de meest belangrijke valuta in de wereld kon zijn. Aan de andere kant zou het er ook voor kunnen zorgen dat mensen hun geloof in de dollar verliezen, bijvoorbeeld omdat er blijvende dalingen kunnen zijn. 

De geschiedenis

De dollar was voorheen gebaseerd op goud, maar op een gegeven moment zijn de Verenigde Staten overgestapt op olie. Saoedi-Arabië had de grootste olievoorraad ter wereld, dus het was venzelfsprekend aantrekkelijk voor Amerika om daar een deal mee te sluiten. Toen werd de deal gesloten dat Saoedi-Arabië alleen olie zou verkopen in Amerikaanse dollars. Als partijen vervolgens olie wilden kopen uit Saoedi Arabië, was dat dus altijd via Amerikaanse dollars. Hier tegenover stond dat het leger van de VS altijd het land zou beschermen bij het beveiligen van de oliegebieden en ook zou beschermen tegen eventuele dreiging van buitenaf. Saoedi Arabië had dus deze deal met de VS gesloten, maar omdat andere concurrerende olielanden hier niet tegenop konden bieden, besloten ook in zee te gaan met de VS en dezelfde deal met hen te sluiten. In ruil hiervoor kregen kregen zij ook militaire assistentie en bescherming, onder andere van die desbetreffende olievelden.

OPEC landen

Als we het hebben over olieprijzen en landen die olie produceren, dan moeten we het hebben over de OPEC landen. De OPEC landen zijn een samenwerking van verschillende landen waarbij deze landen proberen om druk uit te oefenen op het aanbod van olie om zo de prijs ervan te kunnen beïnvloeden. Dit zijn onder andere Hongarije, Angola, Nigeria, Gabon, Iran, Irak, Koeweit, Saoedi Arabië, Venezuela en Libië. De grootste olieproducten zijn de Verenigde Staten, Saoedi-Arabië en Rusland.