Wat zijn de beste vitamines voor het mannelijk lichaam?

Mannen opgelet! Krijg je wel genoeg vitamines binnen? Veel vrouwen kunnen erover klagen dat hun vriend veel te makkelijk en ongezond eet. Zo is er een beeld dat mannen het prima vinden om drie keer per week met bier en pizza op de bank te zitten, terwijl vrouwen daarentegen liever een salade zouden eten. Nu is het belangrijk om toe te voegen dat dit natuurlijk ideeën zijn die bijdragen aan een stereotyperend beeld. Hoe mannelijk of vrouwelijk je bent heeft natuurlijk in zekere zin niet veel te maken met hoe gezond je leeft of eet. Maar, er zijn wel zeker een paar vitamines die elke gezonde man zou moeten willen hebben. Krijg jij al deze vitamines al binnen of moet jij supplementen slikken?

  • Vitamine C

Om je fit te voelen, is het belangrijk voldoende vitamine C binnen te krijgen. Dit krijg je gemakkelijk binnen door veel fruit te eten. En goed nieuws: van vitamine C kun je nooit teveel innemen: dat plas je namelijk gewoon weer uit. Bij een tekort aan vitamine C heb je kans op het krijgen van scheurbuik.

  • Vitamine A

Vind je bijvoorbeeld in vlees, vis, melk en ei, maar ook wortels en sommige groene groentes. Het zorgt onder andere voor een gezonde huid en een goed werkend afweersysteem.

  • Vitamine D

Met een gezonde dosis vitamine D kun je beter calcium opnemen uit voeding. Hierdoor behoud je sterke tanden en botten. Daarnaast zorgt het ook voor een goede werking van spieren en afweersysteem.

  • Vitamine B12

Zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel, maar zou ook kunnen bijdragen aan de gemoedstoestand. Je krijgt het binnen door vlees, vis, ei en melkproducten te eten, maar kunt ook om medische redenen een injectie van vitamine B12 krijgen.

  • Thiamine, vitamine B1

Kan energie uit voeding vrijmaken en zorgt dat de hartspier goed blijft werken, net als het zenuwstelsel en de hersenen. Eet hiervoor: graan, brood, vlees, groente en melkproducten.

  • Vitamine B6

Tot slot is B6 een onmisbare vitamine voor elke man. Het helpt je lichaam bij de opbouw en afbraak van aminozuren, en zorgt dat bepaalde hormonen goed blijven werken (hallo, testosteron!), en is goed voor je zenuwstelsel en afweersysteem. Het zit in veel verschillende voedingsproducten, maar zorg er in ieder geval voor dat je voldoende groente en peulvruchten eet om ze binnen te krijgen. Niet genoeg gezond eten in de buurt, vul het dan aan met multivitaminen, zoals met de multivitaminen van Flinndal.