Starten met motorrijden? Dit moet je weten én hebben!

Waarbij autorijden je vooral van A naar B brengt, is motorrijden vaak puur een hobby. De snelheid, de kick, de motor en de kleding. Het is allemaal net even wat indrukwekkender dan wanneer je in een auto stapt. Wil jij van motorrijden je nieuwste hobby maken? Lees dan zeker even verder!

Voordat jij je opgeeft voor motorrijlessen is het goed om te weten dat motorrijden tot wel achttien keer gevaarlijker is dan rijden in een auto. Heb je bij een auto-ongeluk sneller blikschade of lichtte verwondingen. Een botsing in het verkeer met een motor heeft vaak grotere gevolgen. Moet je een motor dan maar in de schuur laten staan? Nee, je er zijn een aantal dingen die je kunt doen als motorrijder om jouw veiligheid in het verkeer te vergroten.

1. Bescherm je met de juiste kleding

Veilig motorrijden begint bij de juiste outfit. Daaronder bedoelen we niet een stevige sneaker met een spijkerbroek. We hebben het hier over een compleet leren motorpak. Leren motorschoenen, handschoenen, broek en jas. Motorkleding is zo ontwikkeld dat als je valt je goed bent beschermd. Zo zorgen protectoren ervoor dat je niet gaat rollen maar dat je glijdt. Dat maakt de kans op letsel kleiner. Plus: een goed motorpak beschermt je tegen de weersomstandigheden. Dat is ook geen overbodige luxe tijdens het motorrijden.

Naast kleiding is een goede motorhelm belangrijk. Kies een helm die voldoet aan de veiligheidseisen. Zo moet hij ‘ie gekeurd zijn met een ECE 22.05 keurmerk. Laat je hierover goed informeren door een deskundige.

2. Doe een anti-slipcursus

Er zijn tegenwoordig heel veel slipcursussen. Al binnen 3 uur kun je een basistraining volgen. Gladheid, behendigheid en obstakels komen aan bod. Zo verbeter jij je rijvaardigheid en leer je wat je in deze gevaarlijke situaties kunt doen. Zo kom jij niet voor verrassingen te staan

3. Wees een heer in het verkeer

Heb je je motorrijbewijs gehaald dan ken je de verkeersregels. Neem geen onnodige risico’s, geef voorrang, anticipeer op het verkeer en bovenal: be a gentleman. Veel ongelukken in het verkeer worden veroorzaakt door onderlinge discussies. Makkelijk te voorkomen dus!