Wat je moet weten voordat je een speed pedelec koopt

Speed pedelecs, het zijn de nieuwste rage op fietsgebied. Met deze speciale e-bike kun je behoorlijk hoge snelheden halen, wat het een zeer interessant vervoersmiddel maakt. Heb je het plan om een speed pedelec te gaan kopen, lees dan eerst onderstaande regels zodat je weet waar je aan begint.

Een speed pedelec is een soort brommer

In het verkeersreglement staat de speed pedelec als bromfiets aangeduid. De speed pedelec biedt trapondersteuning tot een snelheid van 45 km/u, waar een gewone e-bike bij 25 km/u al uitvalt. De snelheid is dus veel hoger en daarom valt de speed pedelec voor de regels onder de brommers. De speed pedelec is in Nederland dan ook voorzien van een gele kentekenplaat. Vanwege de hoge snelheid is het dan ook verplicht om op de speed pedelec een helm te dragen, net zoals bij een bromfiets.

Op de weg of fietspad?

Op wegen waar de maximum snelheid op 50 km/u ligt moet de speed pedelec, net als de bromfiets, op de weg rijden. Bij wegen waar de maximum snelheid hoger is, moet de speed pedelec op het (brom)fietspad. Bij twijfel waar je mag of moet fietsen, kun je het beste de regels van een brommer volgen. Dus op plaatsen waar brommers niet welkom zijn, mag je ook met een speed pedelec niet fietsen! Let erop dat op een fietspad maximum snelheden gelden voor een speed pedelec: 40 km/u buiten de bebouwde kom en 30 km/u binnen de bebouwde kom.

Is een verzekering nodig?

Voor een normale e-bike die maximaal 25 km/u haalt (tenminste, met trapondersteuning) hoef je geen Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Voor een speed pedelec is dat, omdat deze in de categorie bromfietsen valt, sinds 1 januari 2017 wél verplicht. Dus net als je je verzekert voro het rijden op een brommer of in een auto, zo moet je ook een WA-verzekering afsluiten voordat je met je speed pedelec de weg op mag. Deze verzekering kun je eventueel uitbreiden met een casco verzekering voor eigen schade en diefstal.

Denk aan je rijbewijs

Voor het fietsen met een speed pedelec heb je minimaal een bromfietsrijbewijs (AM) nodig. Uiteraard mag je met een motor- of regulier autorijbewijs ook op een speed pedelec fietsen. Dit betekent overigens wel dat de minimale leeftijd voor een speed pedelec 16 jaar is.

Een speed pedelec is, als je de regels kent, een ideaal vervoersmiddel, dus koop een speed pedelec online en laat hem eenvoudig thuisbezorgen.