Slaap Verschillen tussen mannen en vrouwen

Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus. Nou, als het gaat om slapen gaat dit spreekwoord zeker op: mannen en vrouwen slapen écht anders. Hoe? Wij zetten de verschillen op een rij.

Vrouwen slapen slechter

Vrouwen slapen volgens onderzoek aantoonbaar slechter dan mannen. Dit kan komen door hormonen, maar ook doordat vrouwen, vooral als ze kinderen hebben, alerter zijn dan mannen. Ze gebruiken dan ook vaker slaapmedicatie dan mannen. Het is dan ook niet zo vreemd dat vrouwen, vooral ’s avonds, eerder moe zijn dan mannen. Want eigenlijk hebben vrouwen wel meer slaap nodig dan mannen.

Gelukkig is het wel zo dat als vrouwen wél goed slapen, ze over het algemeen dieper slapen dan mannen, dus dat maakt het slechter slapen dan wel weer een beetje goed. Slaap je nou slecht, dan kan dat aan je matras liggen. Zowel mannen als vrouwen kunnen hier last van hebben. Laat dan simpel je nieuwe matras aan huis bezorgen en dan slaap je erna een stuk fijner!

Mannen dromen meer

Doordat mannen over het algemeen beter slapen, komen ze ook makkelijker in de verschillende fases van slaap terecht. Ze zitten dus vaker dan vrouwen in de diepe slaapfase, de fase waarin je droomt. Waarover mannen en vrouwen dromen, verschilt ook. Mannen dromen over (grote) rampen, vrouwen over persoonlijke conflicten.

Vrouwen hebben koude voeten

Het is echt geen fabel: de ijsklompjes van vrouwen die zij voeten noemen. En bij voorkeur opwarmen aan de mannelijke bedpartner. De doorbloeding van vrouwen is namelijk minder goed dan bij mannen, waardoor de uiteinden van het lichaam, zoals handen en voeten, het moeten ontgelden. De haarvaatjes vernauwen om zo de temperatuur op peil te houden, en dat betekent ijsklompen in bed. Dit zorgt er overigens ook weer voor dat vrouwen minder makkelijk in slaap komen: de lichaamstemperatuur moet wel dalen, maar koude voeten leiden te veel af.

Mannen slapen uit

Mannen kunnen makkelijker uitslapen. Misschien komt het omdat ze sowieso beter slapen. Maar het kan ook te maken hebben met het feit dat mannen vaak later naar bed gaan dan vrouwen. Uiteindelijk hebben ze wel ongeveer even veel slaap nodig.

Mannen snurken meer

Het is echt waar, en niet alleen een vooroordeel: mannen snurken daadwerkelijk meer en vaker dan vrouwen. Misschien is dat ook wel de reden dat vrouwen minder goed slapen: ze moeten naar het gesnurk van hun bedpartner luisteren…