Wat is nog steeds in de taboesfeer als het om de mannelijke seksualiteit gaat?

Op het gebied van seks zijn er best wat stigma’s. Van vrouwen wordt over het algemeen vaak verwacht dat ze in bed ‘vrouwelijk’ zijn. Daarmee wordt bedoeld: glad geschoren, gehuld in lingerie, liefst inclusief push-up beha en goed verzorgd. Laten we vooral met elkaar afspreken dat we deze stereotypes op basis van gender vooral laten voor wat ze zijn wanneer je je hier niet oké bij voelt. Het is belangrijk dat je doet waar jij je goed bij voelt, of dat nou past binnen een bepaald maatschappelijk hokje of niet. Ook van mannen wordt vaak verwacht dat ze zich ‘mannelijk’ gedragen in de slaapkamer: er heerst nog veel taboe op sommige onderwerpen. Zoals deze:

Vrouwen met vrouwen, maar mannen met mannen?

Het is algemeen vrij geaccepteerd dat vrouwen zo af en toe met vrouwen zoenen, en veel mannen vinden dit zelfs aantrekkelijk. Maar waarom heerst en dan nog een taboe op mannen die met mannen zoenen? Dat is in principe toch dezelfde situatie? Zoenen met een man maakt je absoluut niet minder mannelijk, zo lieten mannen Tim Hofman en Jan Versteegh onlangs in een covershoot voor l’Homo zien. Een potje tongworstelen met een goede vriend of random persoon kan hartstikke leuk zijn.

Mannen moeten ‘mannelijk’ zijn

We noemden het al even in het begin van dit stuk, maar er heerst best een taboe op mannen die niet voldoen aan de standaard ‘mannelijke’ dingen. Zo zouden mannen niet hun gevoelens moeten laten zien of niet mogen huilen. Terwijl we allemaal mensen zijn, die allemaal wel eens emotioneel worden. Dat maakt je zeker niet minder mannelijk. Denk je dat je altijd de missionaris moet doen omdat jou dat het meest in charge en daarmee het meest mannelijk maakt? Laat dat idee vooral varen, en zeg vooral wat je wil.

Niet zeggen wat je eigenlijk wil

Dat brengt ons direct op het volgende punt. Op het gebied van seks is het soms nog best lastig om uit te spreken wat je nou echt lekker vindt. Terwijl veel seksuologen je juist adviseren om open over jullie seksleven te praten, het zou er alleen maar beter van kunnen worden. Voelt het nog steeds heel ongemakkelijk, leer dan eerst meer over de menselijke seksualiteit, door boeken te lezen of podcasts te luisteren. Dat maakt de drempel misschien iets lager. En zeg vooral wat je echt wilt: ook al ben je bang dat je partner dat misschien raar vindt. Waarschijnlijk is hij/zij juist blij dat je duidelijk maakt wat goed voelt voor jou. Of je nou wil experimenteren met handboeien, SM of buttplugs: als jullie relatie goed zit kun je het ook hierover hebben met je partner.