Tips voor een gezonde leefomgeving

Last Updated on: 23rd mei 2019, 12:19 am

Als mens is gezondheid het mooiste cadeau wat we kunnen krijgen, toch? Zeker in je vaste leefomgeving (huis, kantoor) is het belangrijk dat je gezond kunt leven en niet belemmerd wordt door vervuilde stoffen. Wat kun je er nou om doen om de omgeving rondom jezelf zo schoon en gezond mogelijk houden? Enkele tips:

  1. Voldoende vocht in huis

We weten dat een te vochtig huis niet goed is, maar ook een droge lucht in huis is niet gezond. Het kan zorgen voor droge ogen, lippen en huis, maar ook voor een flinke hoestbui en een slechter slaapritme. Het is op zich niet heel ingewikkeld hier iets aan te doen: zorg dat je je verwarming niet hoger zet dan 21 graden (en zet hem ’s nachts uit!), ventileer je huis goed en hang eventueel een bakje water aan de verwarming. Voor groffer geschut kun je kiezen voor een luchtbevochtiger, een apparaat wat ervoor zorgt dat de luchtvochtigheid van je huis op peil blijft.

  1. Ventileren ventileren ventileren

Het is heel belangrijk om je huis te blijven ventileren, ook om ervoor te zorgen dat je er zich in je huis niet gevaarlijke stoffen ophopen. Mocht je aan een drukke weg wonen waar veel auto’s langsrijden, dan wordt hier veel fijnstof geproduceerd en denk je misschien dat het juist beter is om je ramen vaker dicht dan open te houden. Niets is minder waar. Juist in een fijnstofomgeving is het belangrijk om je huis te ventileren. Kies dan voor het openen van ramen aan de straatkant en open ze alleen buiten de spits.

  1. Voer controles uit

De hierboven genoemde fijnstof kan zich dus gaan ophopen in jouw huis en is schadelijk voor de gezondheid. Om te weten hoe het gesteld is met fijnstof in huis, kun je een fijnstofmeting laten doen. Ook andere stoffen, zoals radon, asbest of koolmonoöxide zijn gevaarlijke stoffen die zich in je huis kunnen bevinden. Het is dus van groot belang dat je regelmatig controles laat uitvoeren door een erkend bedrijf.

  1. Voorkom schimmels

Wanneer je badkamer niet goed geventileerd is, kunnen er schimmels op het plafond of op de muren ontstaan. Dit is niet gezond om in te ademen. Probeer daarom naar een oplossing te zoeken om de vochtige lucht snel uit de badkamer te laten, of gebruik een schimmelreiniger.