Voel je niet fit? Magnesium speelt wellicht een rol

Wanneer je je niet fit voelt ben je vaak direct bang dat je een virus te pakken hebt. Een flinke verkoudheid, griep of een ander vervelend iets waardoor jij je niet goed voelt. Terwijl je klachten soms lijken te stagneren. Je bent niet fit, maar voelt je ook niet echt ziek. Het zou goed kunnen dat al deze zaken signalen van magnesiumtekort zijn. Wist je dat een magnesiumtekort vermoeidheid, hoofdpijn, slapeloosheid, stress en angst kan veroorzaken dan wel niet verergeren? Daarom is het van groot belang dat je voldoende magnesium binnenkrijgt. Wat magnesium is en hoe je voorkomt dat je er een tekort van hebt, lees je in dit artikel.

Wat is magnesium(tekort)?

Magnesium is een mineraal wat we nodig hebben voor het vormen (en onderhouden) van bot en spieren. Daarnaast is het ook belangrijk voor de juiste werking van de zenuwprikkels en het goed werken van je spieren. Daarom slikken veel sporters ook extra magnesium bij. Magnesium krijg je al binnen door brood, graan, melk, noten, groenten en vlees. Hoewel een magnesiumtekort niet snel ontstaat, komt het wel degelijk voor en kan resulteren in effecten van lusteloosheid en vermoeidheid, maar in het ergste geval zelfs tot hartritmestoornissen. Ook obstipatie, diabetes type 2 of hyperactiviteit kan voortkomen uit een magnesiumtekort.

Hoe weet je of je voldoende magnesium inneemt?

Hoeveel magnesium je nodig hebt, verschilt van persoon tot persoon. Het hangt vooral af van je leeftijd en of je man of vrouw bent. Als man tussen de 9 en 13 jaar heb je zo’n 2,8 gram magnesium per dag nodig, en 3,5 gram vanaf 14 jaar. Als vrouw heb je tussen de 9 en 17 jaar 2,8 gram nodig, en vanaf 18 jaar 3 gram. En als je zwanger bent of borstvoeding geeft, 2,8 gram.

Wat doe je tegen een magnesiumtekort?

Producten met veel suiker eet, of veel witte koolhydraten (dus producten die niet volkoren zijn: witte rijst, witte pasta) bevatten weinig tot geen magnesium. Daar bovenop heb je juist magnesium nodig om de toegevoegde suikers in dit bewerkte voedsel te kunnen verteren. Magnesium zorgt namelijk voor een goedwerkende productie van de spijsverteringsenzymen. Eet vooral spinazie, ongezouten pinda’s, volkoren pasta, melk, volkorenbrood (of speltbrood, zuurdesembrood, gekiemd brood uit natuurwinkels) een stuk kipfilet of bittere chocolade. Let vooral op misleidende producten. Deze zien er volkoren uit, maar zijn het niet.