Wat is de beste betaalmethoden voor online aankopen?

Last Updated on: 21st februari 2023, 08:52 pm

In online webwinkels heb je tegenwoordig steeds meer verschillende betaalmethodes als optie om mee te betalen. Maar wat is nou precies de beste betaalmethode? Er wordt het meest gebruik gemaakt van iDEAL, Paypal en creditcard. Wij hebben alle betaalmethodes op een rijtje gezet om het overzichtelijk te maken. 

IDEAL

Wist je dat maar liefst 69% van alle online aankopen in Nederland gedaan wordt met iDEAL als betaalmethode? Dit waren de cijfers in 2020 van de consumentenbond. Er zijn ongeveer 130.000 webwinkels en andere organisaties die iDEAL aanbieden, ook voor iDEAL casino’s was deze betaalmethode veruit de meest gebruikte. Met iDEAL, of ook wel beter bekend in de volksmond als ‘internetbankieren’ betaal je vaak vooraf bij je online webshop. Met deze betaalmethode kun je gebruik maken van je eigen bank. Heb jij een persoonlijke rekening bij Rabobank of bijvoorbeeld bij ING? Dan kun je met iDEAL hier makkelijk mee betalen. Als een webshop gebruik wilt maken van deze betaalmethode, sluiten zij een overeenkomst af met iDEAL met één van de deelnemende contractpartijen. ABN Amro, Adyen, Buckaroo, de Deutsche Bank, ING, Rabobank en de BNG Bank zijn enkele voorbeelden van organisaties die een iDEAL licentieovereenkomst hebben. Ondanks dat veel aankopen van tevoren worden betaald met iDEAL is het ook mogelijk om met iDEAL te betalen als betaallink. Op deze manier kun je als klant ook achteraf betalen. Veel bedrijven, van energierekeningen tot aan gemeentebelastingen, bieden deze betaalmethode als optie aan.

Creditcard

Daarnaast kun je ook met creditcard betalen, wat altijd achteraf gebeurd. Het grote voordeel van deze betaalmethode is dat alle creditcard een vorm van aankoopbescherming aanbieden. Op deze manier is een klant altijd verzekerd van verlies en schade. Voorbeelden van creditcards zijn Visa, American Express of Visa. Als ondernemer betaal je een klein percentage voor iedere creditcardbetaling, maar hier betaal je als klant nooit aan mee. Daarentegen zijn hier wel enkele uitzonderingen voor zoals bij creditcards van American Express en Diners Club. Uiteindelijk wordt deze rekening bij jou als klant meestal aan het eind van de maand afgeschreven. 

Paypal

Naast iDEAL en creditcard kun je ook betalen met Paypal. Dit is een wereldwijd betaalsysteem die gekoppeld is aan een bankrekening of een creditcard. Omdat het een wereldwijd betaalsysteem is, is het een aantrekkelijke manier voor internationale klanten om hiermee te betalen. Wist je dat je ook kunt betalen met een PayPal-saldo? Ook via deze betaalmethode heeft de klant een aankoopbescherming, waarbij een klein bedrag aan kosten in rekening is voor de ondernemer. Maar wat houdt dit bedrag dan precies in? Dit is compleet afhankelijk van het bedrag dat jij omzet als ondernemer per maand. Van tevoren kun je dit als ondernemer berekenen via een rekentool. 

Incasso

Naast internetbankieren, creditcard en Paypal kun je ook betalen met een incasso als betaalmethode. Het grote verschil hierbij is dat het bedrag wat jij schuldig bent automatisch wordt afgeschreven van jouw bankrekening. Daarentegen is het wel belangrijk dat, als je hier gebruik van wilt maken als ondernemer, je een digitale incassomachtiging nodig hebt. In deze machtiging wordt vermeld om welk bedrag en welke data het gaat. Ook voor deze betaalmethode ben je als ondernemer een klein bedrag kwijt aan elke incasso. Echter is deze betaalmethode wel makkelijk te installeren op elke website.