Waarom heb je een overlijdensrisicoverzekering nodig voor een hypotheek?

Wie een huis wil kopen, heeft hier waarschijnlijk een hypotheek voor nodig. De gemiddelde Nederlander is financieel namelijk niet bij machte om zo’n bedrag in één keer zelf af te tikken. Bij het afsluiten van een hypotheek kun je ook een overlijdensrisicoverzekering (ORF) afsluiten. Tot 2020 was deze verzekering verplicht bij hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), maar tegenwoordig is dit niet meer het geval. Desondanks kun je er nog steeds voor kiezen om een ORV af te sluiten bij een hypotheek. Twijfel je nog? Wij vertellen jou in deze tekst waarom je een overlijdensrisicoverzekering nodig hebt voor een hypotheek.

Extra zekerheid voor een geldverstrekker
Een overlijdensrisicoverzekering is weliswaar niet langer verplicht bij hypotheken met NHG, maar toch eisen veel geldverstrekkers wel dat jij deze verzekering afsluit. Op deze manier zorgt een geldverstrekker namelijk voor extra zekerheid. Zij lenen een groot bedrag uit, maar zijn er nooit zeker van dat dit ook volledig terug wordt betaald. Een hypotheek aflossen kan bijvoorbeeld lastig zijn als één van de twee kostwinners plotseling overlijdt. Daarom kunnen we een ORV zien als een stok achter de deur voor geldverstrekkers. Wanneer deze verzekering wordt afgesloten, weet een geldverstrekker namelijk dat zij (een groot deel van) het bedrag terugkrijgen.

Je zadelt jouw nabestaanden niet met financiële problemen op
Wanneer je plotseling overlijdt, is dit voor jouw nabestaanden al erg genoeg. Het is dan ook niet wenselijk om ze ook nog eens met financiële problemen op te zadelen. Levensverzekeringen bieden in dat geval uitkomst. Deze verzekeringen hebben betrekking op het leven van een verzekerde. Er zit overigens verschil tussen een levensverzekering en een overlijdensrisicoverzekering. Een ORV is namelijk één van de levensverzekeringen die je af kunt sluiten. Als je deze verzekering afsluit en je overlijdt, krijgen jouw nabestaanden een eenmalige uitkering. Hiermee kunnen ze verschillende kosten dekken, zoals de hypotheek, huur, kinderopvang of de studie van de kinderen. Hierdoor hoeven jouw nabestaanden zich geen zorgen te maken over de financiële situatie.

Hoe sluit ik een overlijdensrisicoverzekering af?
Is het je inmiddels duidelijk waarom je een hypotheek met overlijdensrisicoverzekering afsluit? Dan ben je zelf mogelijk wel op zoek naar zo’n verzekering. Gelukkig is een ORV afsluiten niet bijzonder lastig. Als je op het internet zoekt op ‘overlijdensrisicoverzekering afsluiten’, krijg je namelijk een groot aantal resultaten. Bij veel verzekeraars kun je deze verzekering online afsluiten, waardoor je er de deur niet meer voor uit hoeft. Sluit een ORV overigens nooit af bij de eerste de beste verzekeraar, maar maak altijd eerst een vergelijking.

Bij een groot aantal verzekeraars moet je keuzes maken voordat je een overlijdensrisicoverzekering af kunt sluiten. Allereerst kies je zelf het bedrag dat je verzekerd. Vervolgens bepaal je of je wilt dat het verzekerde bedrag tijdens de looptijd gelijk blijft of daalt. Baseer jouw keuze vooral op basis van de kosten die je verwacht. Blijven de kosten ongeveer gelijk? Kies dan voor een gelijkblijvend bedrag. Wanneer de kosten dalen naarmate de looptijd verstrijkt, is een dalend bedrag een goede keuze. In het geval van een dalend bedrag heb je de keuze tussen lineair dalend of annuïtair dalend.