Tweede wereldoorlog Roadtrip, Frankrijk naar Nederland

Ben jij geïnterneerd in de tweede wereldoorlog en lijkt het je mooi om eens een thema vakantie te maken? Maak een route langs gedenkwaardige plaatsen van Nederland naar Frankrijk. De tweede wereldoorlog ligt al meer dan 75 jaar achter ons, maar toch zijn er nog enorm veel monumenten te vinden en herdenken we het ieder jaar opnieuw. Hoe mooi zou het zijn om een keer de vrijheidsroute af te leggen. Dit kan er bestaat een libertation route waarbij je even terug in de tijd gaat. Je rijdt eerst naar Normandië waar onze vrijheid begon. Het is tijd voor een tweede wereldoorlog roadtrip naar Frankrijk.

D-day herbeleven

Aan het strand van Normandië begon onze vrijheid. Waar de Duitsers ervan overtuigd waren dat er een grotere aanval noordelijker zou plaatsvinden kwam er een grote vloot met schepen aan op Omaha beach. Op dit strand zijn duizenden soldaten gestorven voor onze vrijheid. Nabij het strand vind je dan ook een grote begraafplaats voor alle slachtoffers. Verder langs de kust bij Normandië vind je nog veel meer oorlogsmonumenten.

Frankrijk werd bevrijd

Als Nederlanders kennen wij de opmars naar boven toe richting Duitsland. Maar ook In Frankrijk moesten grote delen en veel Franse steden bevrijd worden. Zo werd als eerst de regio Bretagne bevrijd waar de Duitsers snel verjaagd werden. Naar boven toe werd het een stuk lastiger voor de Geallieerden. Zo moesten zij verdedigingslinie na linie passeren om de weg richting Nederland te maken.

Grote slag in de Ardennen

De Belgische Ardennen was een groot kantelpunt in de oorlog. Zo vind je hier onder andere de bunker van Hitler. Hij liet deze al vroeg in de oorlog bouwen omdat de Ardennen voor hem een belangrijk punt waren. De bergen en heuvels hier boden een uitstekende bescherming richting het Duitse rijk. Je vindt dan ook enorm veel monumenten in de Ardennen. We weten uiteindelijk dat ook hier de Geallieerden wonnen, maar niet zonder slag of stoot.

Operation Market Garden

Dit staat in de boeken als een alles of niets veldslag. Zo stuurden de geallieerden hier duizenden luchttroepen naartoe om de brug bij Arnhem te verdedigen zodat de opmars gemaakt kon worden richting het westen van Nederland. Dit was een cruciaal punt in de verdediging van Nederland. Je vindt dan ook verschillende musea in deze regio die hier aandacht aan schenken. Wij weten tot op de dag van vandaag dat deze operatie onze redding is geweest en hier zijn dan ook meerder monumenten over te vinden.

Meer roadtrips over de tweede wereldoorlog

Deze roadtrip staat natuurlijk centraal in de oorlogvoering. Maar wil je meer over de Jodenvervolging in die tijd leren dan kan je een roadtrip maken vanuit Amsterdam naar verschillende deportatie en concentratiekampen. Zo bestaat er een roadtrip die van Westerbork naar Auschwitz leidt. Zo krijg je een inkijkje in het leven van de joden die in deze periode zijn vervoerd en vermoord in Duitsland en Polen. De andere kant van de oorlog. Wil je meer lezen over de Jodenvervolging. Bekijk dan eens dit artikel over de deportaties.