Waarom een uitvaartverzekering afsluiten verstandig is.

Bijna driekwart van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. Het is bijna traditie in Nederland. Op het moment dat er een dierbare komt te overlijden komt er veel af op de nabestaande. Naast het feit dat het emotioneel zwaar is, moet er ook veel geregeld worden. Het is dan fijn dat er al het een en ander geregeld is voor de uitvaart. Binnen de meeste uitvaartverzekeringen maakt het niet uit of het een crematie of een begrafenis betreft. Gemiddeld kost een crematie €3.000 en een begrafenis kost gemiddeld €8.000 euro. Bij plots overlijden zijn dit bedragen die niet iedereen direct kan opbrengen. Naast de zorgen van het verlies en alles wat geregeld moet worden, kan een uitvaart dus ook financieel veel voeten in aarde hebben. Daarom is het zelfs als je gedurende je leven goed hebt gespaard hebt fijn om goed verzekerd te zijn. Wanneer iemand komt te overlijden worden rekeningen vaak bevroren. Dit betekent dat nabestaanden geld moeten voorschieten voor een begrafenis. Na verloop van tijd komt dit geld wel weer vrij, alleen kan dit door de hoogte van het bedrag alsnog voor problemen zorgen.

Hoeveel kost een uitvaartverzekering?

De premie voor een uitvaartverzekering is relatief laag, ongeveer €15 per maand. Je uitvaartverzekering vergelijken in 2022 kan op verschillende onafhankelijke vergelijkingssites/. De hoogte van de premie is in ieder geval afhankelijk van je leeftijd, gezinssamenstelling en gezondheid. Hoe hoger je leeftijd, hoe hoger de premie. Daarnaast kun je kiezen tussen verschillende pakketten.

Soorten uitvaartverzekeringen

Er bestaan meerdere soorten uitvaartverzekeringen, iedere verzekeraar heeft net andere voorwaarden, maar over het algemeen zijn er 2 soorten. Een uitvaartverzekering in natura en een in kapitaal. Bij een verzekering in Natura zijn de belangrijkste onderdelen van een uitvaart gedekt. Je gaat in gesprek met de verzekeraar over je wensen dit kan op het moment dat de uitvaart georganiseerd moet worden, maar dit kan ook eerder of later. Tussentijds kunnen er ook altijd wijzigingen doorgegeven worden. Je kan er voor kiezen om binnen je verzekering in natura ook een vrij besteedbaar bedrag in de verzekering mee te nemen, om aanvullende diensten naar keuze te vergoeden. Een andere mogelijkheid is een uitvaartverzekering in kapitaal. Hiermee verzeker je een vast geldbedrag. Dit geldbedrag komt vrij op het moment dat de crematie of begrafenis georganiseerd moet worden. Dit kan handig zijn als de uitvaart bijvoorbeeld in het buitenland plaatsvindt. De hoogte van het geldbedrag kun je zelf bepalen, hoe hoger het geldbedrag, hoe hoger de maandelijkse premie voor de verzekering. Verschillende uitvaartverzekeringen vergelijken kan op diverse onafhankelijke vergelijkingssites.