Uit welke Energieleverancers kun je kiezen in Nederland?

Last Updated on: 18th augustus 2020, 11:39 am

Het kiezen van een energieleverancier vraagt altijd wat tijd en aandacht. Het is namelijk beter voor het milieu en de wereld om zo min mogelijk energie te gebruiken als het niet nodig is. Daarnaast is dit ook een hele fijne bijkomstigheid uit financieel opzicht. Veel mensen betalen namelijk onnodig te veel geld aan hun energieleverancier. In dit artikel verzamelen we een aantal tips voor mensen die in de markt met alle energieleveranciers niet goed weten wat de beste keuze is.. Benieuwd wat onze tips zijn? Lees gauw verder!

Energieleveranciers Nederland

Op de Nederlandse markt zijn er 38 verschillende aanbieders van energie. We sommen ze even op in alfabetische volorde. Anode Energie, Budget Energie, Delta Energie, Eneco, Energiedirect.nl, Essent, Green Choice, DGB Energie, HVC Kringloop energie, Innova energie, Main Energie, MKB Energie, NLE, Nieuwestroom, Nuon Vattenfall, Oxxio, QWINT energie, Robin energie, SCHOLT energy control en United Consumers. Een hele mond vol dus, maar hoe kies je de leverancier die het beste bij jou past?

Tarieven vergelijken

Het aller makkelijkst is het ten eerste om verschillende tarieven van verschillende aanbieders te vergelijken. Natuurlijk kun je de verschillen zelf berekenen en alles per aanbieder opzoeken, maar gelukkig bestaan er ook handige vergelijkingssites die de vergelijking vóór jou maken. Deze manier van energievergelijken bespaart jou een hoop moeite en tijd. Naast het tarief voor het leveren van de energie zelf zul je namelijk ook rekening moeten houden met transporttarieven en energiebelasting.

Recordaantal overstappers

Afgelopen jaar was er een recordaantal van mensen die overstapten van energiemaatschappij, zo deelde de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Door de komst van online energievergelijkers is het steeds makkelijker en toegankelijker geworden om te switchen.

Kijk naar groene stroom

Groene stroom is steeds populairder. Veel mensen proberen op veel verschillende manieren te verduurzamen, en energie is dan een vrij gemakkelijke manier om dit mee te doen. Er zijn namelijk steeds meer verschillende manieren om groene energie te kunnen opwekken. Denk bijvoorbeeld aan wind- of zonne-energie. Het is steeds populairder om zonnepanelen op je dak te installeren en daarmee gebruik te maken van groene stroom.

Verdiep je in de voorwaarden

Het afsluiten van een contract bij een energieleverancier vergt meer dan alleen alleen het betalen van een vast bedrag. Ook in dit contract bevinden zich de welbekende kleine lettertjes. Ook hier is het belangrijk om veel aandacht te besteden aan waar je wel, en juist geen recht op hebt. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen als je een keer vergeet te betalen?

Verschillende tarieven

De contractvormen van energie verschillen per energieleverancier. Zo ook de tarieven. Een vast tarief werkt bijvoorbeeld heel anders dan variabele of dynamische tarieven. Kies je voor vaste tarieven, dan ben je verzekerd van hetzelfde tarief voor een bepaalde tijd. Dit is echter een nadeel wanneer de tarieven dalen. Bij variabele tarieven kan jouw leverancier wanneer hij dat wil het tarief omhoog gooien, wat -zacht uitgedrukt- vervelend is. Bij een energiecontract met dynamische tarieven is de prijs die je betaalt afhankelijk van de tarieven op de beurs.