Tuinplannen maken voor het voorjaar!

Hoewel de winter nog niet echt toe wil slaan in ons landje, is de tuin in de meeste gevallen wel gewoon in rust. Wat betreft tuinonderhoud is er op dit moment ook nog niet veel te doen, maar dat biedt nu juist mogelijkheden om tuinplannen te maken voor het voorjaar. Veel mensen gebruiken het voorjaar om de tuin of een lege border opnieuw aan te planten. Zoek vast eens op internet wat de mogelijkheden zijn van bijvoorbeeld bestratingen of tuinverlichting en kijk eens welke planten je mooi vindt. Hoe vroeger de planten in de grond staan, hoe mooier ze dit groeiseizoen nog zullen worden. Zolang het niet vriest is het gewoon mogelijk om in de winter aan te planten, maar goed voorwerk is in beide gevallen belangrijk.

Een goed begin is het halve werk

  • Wil je in de winter of het voorjaar je tuin (opnieuw) gaan aanplanten, houdt er dan rekening mee dat het (opnieuw) aanplanten de laatste handeling is! Zorg altijd dat de basis goed is en er vooraf een tuinontwerp is gemaakt.
  • Reken vooraf uit wat de kosten zijn van grondwerk, bestraling, beplanting etc. Hierin kunnen de kosten flink variëren en kun je dus ook behoorlijk wat geld besparen.
  • Indien de tuin opnieuw wordt aanplant, verwijder dan eerst alle oude planten uit de tuin en kijk eventueel welke exemplaren je opnieuw kunt gebruiken. Deze taken kunnen gewoon in de winter worden uitgevoerd, zoals het maar niet vriest of de grond verzadigd is met water.
  • Zorg voor een goede grondbewerking. De bodem is namelijk de basis voor een groei- en bloei krachtige tuin. Zolang de bodem in de winter niet te vochtig is, kun je de grondbewerking gewoon uitvoeren. Indien je een terras of pad wilt aanleggen in de tuin is het verstandig om geel zand te gebruiken. Een teveel aan zwart zand kan worden afgevoerd.
  • Nu er nog geen bestrating ligt en geen planten staan, kunnen ook eventuele leidingen en stroomkabels makkelijk in de tuin worden gelegd. Zorg dat ze diep genoeg in de grond liggen om te voorkomen dat je later tijdens het tuinieren een kabel raakt.
  • Zodra bovenstaande taken volledig zijn afgerond, ben je bij het punt aangekomen dat de tuin aangeplant kan worden. Tegenwoordig zijn de meeste planten potgekweekt en kunnen dan ook jaarrond geplant worden, met uitzondering bij vorst en sneeuw.

Kortom, ben je van plan om je tuin op korte termijn onder handen te nemen? In de winter kunnen er al diverse tuinwerkzaamheden worden verricht! Vroegtijdig tuinplannen maken betekent eerder genieten van de tuin!