Tips om te stoppen met roken

Roken, het staat in de top 10 van verslaving waar lastig van af te komen is. Dat komt omdat je – zoals bij de meeste verslavingen – een afhankelijkheid ontwikkelt naar het middel. In dit geval is dat middel nicotine. Ben je van plan om te stoppen met roken dan kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen, zoals onrust en trek. Om dit tegen te gaan kun je verschillende dingen proberen. Het tegengaan van de trek en onrust kan bijvoorbeeld door het gebruik van nicotine vervangers, maar dat kan ook door te zoeken naar andere middelen die behoefte van roken vervullen. Misschien rookte je wel voor de gezelligheid of enkel tijdens een borreluurtje of pauze. We geven je hieronder een paar tips die je kunnen helpen.

De middelen
Zoals gezegd zijn een diverse methodes om te stoppen met roken. Je kent er wellicht een paar maar voor de zekerheid benoemen we de huis-tuin-en-keukenmiddelen nog een keer:
– Nicotine kauwgum
– Nicotine pleister
– Mondspray
– Tabletten
– E-smoker

En naast bovengenoemde methoden kun je het ook proberen via een alternatieve geneeswijze of zelfs met de hulp van een professionele coach. Het best is het uiteindelijk toch om het zelf te proberen. Zoals hierboven aangegeven met bijvoorbeeld nicotine vervangers. De mondspray, nicotine kauwgom en nicotine tabletten zorgen ervoor dat je nicotine binnenkrijgt, maar zonder de gewoonte van het opsteken van een sigaret. Hierdoor kun je langzaamaan afbouwen. Een nicotine pleister zorgt ervoor dat je lichaam gedurende 24 uur steeds wat nicotine binnenkrijgt, de pleister geeft namelijk de gehele dag wat nicotine af. Een aanrader als je zwaar verslaafd aan nicotine bent.

Smok coils
Voor wie last heeft om van de ‘rookgewoonte’ af te komen, is er nog de mogelijkheid van smok coils. Het roken van een e-sigaret met smok coils is een goede vervanger als je wél wilt blijven roken maar niet meer afhankelijk wilt zijn van de nicotine of als je liever niet meer alle schadelijke stoffen wilt binnenkrijgen.  Een e-sigaret met smok coils is de elektrische variante van een sigaret. De e-sigaret werkt namelijk op batterijen en verdampt de vloeibare e-liquid welke nicotine of nicotinevrije vloeistof bevat. Door een e-sigaret met een smok coils te roken, inhaleer je geen rook, maar je adem je waterdamp in. Toch geeft het roken van een e-sigaret met smok coils je wel dezelfde ervaring als het roken van een echte sigaret. Dat komt door de smok coils, de gloeidraad van sigaret, deze geven namelijk voor een groot deel dezelfde nicotine verzadiging en smaak die je met het roken van een normale sigaret ook krijgt.

​​Alternatieve manieren
Zoals gezegd zijn alle nicotinevervangers en het roken van een e-sigaret met smok coils manieren om het roken als gewoonte te verminderen. Ook krijgt het lichaam minder schadelijke stoffen binnen. Wil je nog een alternatieve manier proberen om te stoppen met roken, dan kun je denken aan acupunctuur. Acupunctuur zorgt er voordat door het zenuwstelstel bepaalde regelstoffen de hersenen beïnvloeden waardoor de nicotine behoefte wordt verminderd. Zo zijn er dus verschillende manier die je kunnen ondersteunen bij het stoppen van roken. Kies vooral een manier uit die bij jou past.​