Veel sporten en gezond leven gaan vaak hand in hand. Dat is op zich ook logisch want als je veel sport vraag je ook veel inspanning van jouw lichaam. Om te kunnen voldoen aan de energiebehoefte die jouw lichaam nodig heeft, is het van belang dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Die voedingsstoffen kun je onder andere halen uit gezonde voeding, fruit en groenten. Maar na een intensieve krachttraining kan het zijn dat je lichaam nog niet voldoende voedingsstoffen heeft of dat het herstel van de sportinspanningen te langzaam gaat. Veel sporters gebruiken dan ook creatine als supplement om hun sportinspanningen te verbeteren. Maar wat is creatine en wat doet het voor jouw lichaam en sportprestaties?
Energiebehoefte van het lichaam
Creatine is een stof die voorkomt in de spieren en speelt een belangrijke rol in de opslag van energie en zorgt voor een buffer van energie in het lichaam. Elke volwassenen heeft zo’n 80-130 gram creatine opgeslagen in zijn of haar lichaam. Zodra je gaat sporten wordt deze buffer gebruikt en moet je ervoor zorgen dat de opslag weer wordt aangevuld. Dat kan door gezonde voeding, maar bij het sporten gebruik je vaak veel meer creatine dan dat je lichaam heeft opgeslagen, hierdoor heb je op korte termijn meer nodig dan gewoonlijk. Het kan dan lastig zijn om genoeg creatine uit gezonde voeding te halen zodat je het verlies kan aanvullen. Het gebruik van creatine supplementen kunnen ervoor zorgen dat je toch voldoende van deze stof binnenkrijgt.
De functie van creatine
Creatine zorgt er dus voor dat je spieren meer energie krijgen. Zeker voor sporters zijn supplementen van belang want hierdoor kunnen ze langer trainen en raken ze minder snel vermoeid. In de praktijk betekent het dat je tijdens krachttraining meer oefeningen kunt uitvoeren en met zwaardere gewichten kunt trainen en sneller spiermassa kunt opbouwen. Maar ook bij het uitoefenen van een sport zoals sprinten wordt veel energie verbruikt. Het sprinten vraagt op korte termijn maximale inspanningen, wat ook veel energie vergt. Ook deze sporters moeten hun energiebehoefte weer snel aanvullen.
Andere effecten van creatine supplementen
Behalve voor het vergroten van energiebehoefte zorgt creatine er ook voor dat je dat je spieren sneller herstellen na het sporten. Daarnaast heeft creatine nog andere effecten op het lichaam. Zo verkrijg je meer vetvrije massa, kun je beter duurprestaties zoals hardlopen uitoefenen en ben je weerbaarder tegen uitdroging en kun je beter sporten tijdens warm weer. Door creatine supplementen als toevoeging te gebruiken op jouw normale eetpatroon kun je jouw sportprestaties verhogen, spieren sneller laten herstellen en zorg je tegelijkertijd ervoor dat je lichaam de juiste energiebehoefte binnen krijgt.
Niet alleen voor sporters
Het innemen van creatine supplementen hoeft niet alleen geschikt te zijn voor sporters, het is ook voor veganisten of vegetariërs nuttig. Dit komt omdat creatine als natuurlijke voedingsstof voornamelijk in vlees voorkomt. Niet voor niets stamt het woord creatine af van het Griekse woord Kreas’, wat vlees betekent. Veganisten en vegetariërs eten minder tot geen vlees en krijgen deze stof op de natuurlijke wijze minder binnen. Het innemen van supplementen kan dan ook een uitkomst bieden. Zo kunnen deze supplementen dus (bijna) voor iedereen een goede toevoeging zijn op gezonde voeding.