Signalen die duiden op een tekort aan vitamines

Vitamines zitten onder meer in groente en fruit. Eet je dit dagelijks? Dan krijg je dagelijks meestal voldoende vitamines binnen. Helaas gebeurt dit lang niet altijd. Sommige mensen eten namelijk nauwelijks fruit en bij het avondeten staat er niet altijd groente op het menu. Twijfel je of je voldoende vitamines binnenkrijgt? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten we een aantal vitamines op een rijtje en kijken we welke signalen duiden op een tekort hiervan.

1. Vitamine A
Wie regelmatig een droge huid heeft, kan te weinig vitamine A binnenkrijgen. Andere signalen die kunnen duiden op een tekort aan deze vitamine zijn dof haar en een verminderde weerstand. Het is niet verstandig om hier te lang mee door te blijven lopen. Waarom niet? Omdat een langdurig tekort aan vitamine A nachtblindheid tot gevolg kan hebben.

2. Vitamine B
Naast vitamine A moet je er ook voor zorgen dat jouw lichaam voldoende vitamine B binnenkrijgt. Dit is een verzamelnaam voor een aantal wateroplosbare vitamines die van belang zijn binnen het stofwisselingsproces. Ben je regelmatig moe of heb je zo nu en dan huiduitslag en/of ontstekingen? Dan kan dit duiden op een tekort aan vitamine B3. Ben je vegetariër of veganist en heb je last van vermoeidheid, ademnood of een verminderde eetlust? Dan is er mogelijk sprake van een tekort aan vitamine B12. Deze vitamine zit namelijk in dierlijke producten.

3. Vitamine C
Het immuunsysteem is een belangrijk onderdeel van ons lichaam. Om ervoor te zorgen dat dit systeem goed blijft werken, is vitamine C onmisbaar. Wanneer je te weinig van deze vitamines binnenkrijgt, kun jij je vermoeid en slapeloos voelen. Een tekort kan eveneens leiden tot een verminderde weerstand en bloedend tandvlees. Het kan uiteindelijk zelfs reumatische klachten tot gevolg hebben.

4. Vitamine D
Een vitamine D tekort kan vooral onder kinderen en ouderen voor problemen zorgen. Als kinderen te weinig vitamine D binnenkrijgen, kunnen zij de Engelse ziekte oplopen. Ouderen lopen op hun beurt het risico op botontkalking. Wanneer er sprake is van een ernstig en/of langdurig tekort, kan dit bovendien spierkrampen tot gevolg hebben.

Vul vitamines aan met voedingssupplementen
Zoals je hierboven kon lezen, kan een tekort aan vitamines flinke gevolgen hebben. Zit je hier niet op te wachten? Zorg er dan voor dat je voldoende van de verschillende soorten vitamines binnenkrijgt. Helaas is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer je hier moeite mee hebt, bieden voedingssupplementen uitkomst. Er zijn namelijk verschillende pillen te koop waarin vitamines zitten. Heb je een tekort aan meerdere vitamines? Kies dan voor multisupplementen. Zoals de naam al aangeeft, bevatten deze tabletten verschillende soorten vitamines. Hierdoor hoef je slechts één tablet per dag te slikken. Gebruik voedingssupplementen overigens nooit ter vervanging van, maar alleen als aanvulling op jouw dagelijkse voeding.