Russen verplaatsen mogelijk geld naar crypto terwijl roebel daalt

De wereld van crypto is zeer futiel en onverwachts, dat is de enige zekerheid die er rond dit onderwerp bestaat. Doordat crypto nog een vrij jonge valuta is, is het interessant om de gebeurtenissen en acties rondom verschillende crypto ’s in de gaten te houden en onze leringen hieruit te halen. Zo is dit de tijd om de reactie op een oorlog te analyseren en vooral wat dit voor invloed heeft op crypto. Zo verscheen er onlangs een artikel op Bloomberg dat beschreef hoe Bitcoin een interessante troef kan zijn tijdens politieke onrust en de Bitcoin-valuta vooral door Rusland door het dak ging na het uitbreken van de oorlog. Tijd om daar wat verder op in te zoomen.

Terwijl de oorlog tussen Oekraïne in Rusland niet snel lijkt te stoppen, wordt Bitcoin een steeds interessantere en vooral veiligere keuze voor de Russen. Dit is een interessante switch, gezien Bitcoin hiervoor als middel werd gezien wat juist om zijn futiliteit door velen niet werd vertrouwd. Op dit moment is er weinig vertrouwen in de Russische politiek door de Russen zelf en geef ze eens ongelijk. Er vindt zelfs een verschuiving plaats waarin meer gebruikt wordt gemaakt van BTCUSD trading met Plus500, omdat mensen dit als veiligere haven zien dan dat de overheid de macht heeft over hun geld. Daarnaast wordt er ook gespeculeerd dat Rusland juist Bitcoin gebruikt om sancties te omzeilen, wat een tegenstrijdig effect is. En waardoor de macht van deze crypto alleen maar toeneemt.

Dat de economische gevolgen van deze oorlog groot zijn en het niet alleen maar een militair conflict is, is duidelijk. Zo is Bitcoin juist weer voor Oekraïense vluchtelingen een redmiddel en uitweg tegelijkertijd en worden er grootschalige donaties gedaan in Bitcoin. Een ander bijeffect is dat de Russische roebel flink aan het dalen is, wat opnieuw een reden is voor de Russen om meer geld te verschuiven naar de inmiddels bekendste vorm van crypto-currency.

De verhoging van Bitcoin is wat dat betreft net zo onverwachts gekomen als het uitbreken van de oorlog zelf en zal vermoedelijk nog veel meer verhogen zolang deze oorlog, maar vermoedelijk ook daarna, aanhoudt.