Rolgordijnen of normale gordijnen, hoe moet je kiezen?

Een goed verduisterd raam is fijn voor je privacy en ook goed voor je nachtrust. ’s Ochtends kun je namelijk een stuk langer doorslapen wanneer je geen last hebt van zonlicht wat je kamer komt verlichten. Op het gebied van gordijnen zijn er echter legio keuzes. Normale gordijnen, waarvan je de stof zelf kunt uitkiezen en die de kamer ook direct een andere sfeer geven, zijn weer heel iets anders dan rolgordijnen, die je amper ziet wanneer je open staan maar die wel heel functioneel en praktisch werken.

Het uiterlijk

Het grote voordeel aan rolgordijnen is dat ze amper ruimte innemen en dat ze ook niet echt opvallen. Dit in tegenstelling tot normale gordijnen, die – ook als je ze niet gebruikt – behoorlijk wat ruimte in jouw kamer kunnen innemen. Of dit een voordeel of een nadeel is, is eigenlijk een smaakkwestie: vind jij het sfeervol om gordijnen te zien hangen, of vind je het juist een doorn in het oog? Dit is een belangrijke afweging om te maken bij het beslissen over gordijnen.

Passend bij het interieur

Het praktische aan rolgordijnen is dat ze bij vrijwel elk interieur passen. Bij een verhuizing naar een huis met een totaal andere look & feel kun je je rolgordijnen dus makkelijk meenemen, terwijl dat bij hangende gordijnen toch best een ander verhaal is. Stel dat je roze gordijnen hebt hangen die heel goed stonden bij jouw fluwelen bank, dan kan het zomaar zijn dat ze bij een ander interieur, wat bijvoorbeeld veel strakker of moderner is, clashen.

Stof

Het grote nadeel aan hangende gordijnen is dat ze vaak vrij veel stof vangen. Stof die dus ook blijft hangen in de lucht die jij inademt wanneer je de gordijnen gesloten hebt. Rolgordijnen vangen gelukkig vrijwel geen stof. Mochten ze wel vies worden, dan is het reinigen van rolgordijnen appeltje eitje.

Rolgordijnen met zijgeleiding

Hoewel de stof van gordijnen misschien wel verduisterend is, kan er alsnog licht langs de zijkanten of boven- of onderkant piepen. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Bij rolgordijnen is daar gelukkig iets heel slims op uitgevonden: de zijgeleiding. Hiermee wordt het raam volledig afgesloten en kun jij dus genieten van volledige raamverduistering.