De zin en onzin van een uitvaartverzekering

Sommige verzekeringen zijn verplicht om te hebben, zoals een aansprakelijkheidsverzekering. Andere verzekeringen, zoals de uitvaartverzekering zijn optioneel. De meningen of die allemaal even zinnig zijn, zijn nogal verdeeld. Daarom zetten wij voor jou de zin en onzin van een uitvaartverzekering op een rijtje, zodat je zelf kunt bepalen of deze nuttig is voor je.

Wat is een uitvaartverzekering?

Je wil er natuurlijk liever niet aan denken, maar iedereen komt ooit te overlijden. En of je nu begraven of gecremeerd wil worden, er zal dan ook een uitvaart moeten komen. En een uitvaart kost geld. Hoe groter en uitgebreider de uitvaart, hoe meer dit kost.

Een uitvaartverzekering is bedoeld om die kosten (gedeeltelijk) te verzekeren, zodat jouw nabestaanden niet voor een onaangename financiële verrassing komen te staan. Hoe jonger je bent als je een uitvaartverzekering afsluit, hoe lager de maandelijkse of jaarlijkse kosten voor jou zijn.

Soorten uitvaartverzekering

Er zijn grofweg twee soorten uitvaartverzekering:

    • Kapitaal uitvaartverzekering, hiermee bouw je een spaarpotje op dat vrijkomt bij jouw overlijden. Dit geld kunnen de nabestaanden vrij besteden aan jouw uitvaart. Het grootste nadeel hiervan is dat je de keuzes hiermee grotendeels bij de nabestaanden laat, maar dat kun je wel ondervangen door een plan na te laten. Daarin kun je zetten wat jij graag zou willen.
    • Nature uitvaartverzekering, deze keert geen geld uit, maar diensten in natura die een uitvaartondernemer aanbiedt: van rouwvervoer tot kaarten, van kist tot steen. Het nadeel is dat er minder flexibiliteit is in keuze, aan de andere kant neemt het de nabestaanden wel zorgen uit handen.

Naast deze twee is er ook een combinatie van beiden mogelijk. De hoogte van de premie is mede afhankelijk van wat jij kiest. Bij een kapitaalverzekering bepaal je het eindbedrag, bij een naturaverzekering bepaal je wat je ongeveer zou willen.

Fabels over een uitvaartverzekering

Je hoort het vast wel eens: een uitvaartverzekering is onzin want er moet altijd geld bij, of er wordt toch niet uitgekeerd. Dat laatste kan te maken hebben met van een naturaverzekering, dan komt er geen potje met geld vrij. Als je dat wel verwacht, dan kan dat dus een teleurstelling zijn.

En of er geld bij moet, hangt af van wat je verzekerd hebt, wat je wensen (of die van de nabestaanden) zijn en of dat matcht. Stel, je bent verzekerd voor een basispakket en jouw nabestaanden kiezen van alles de duurdere optie, dan zal er inderdaad geld bijgelegd moeten worden.

Daarom is het raadzaam om altijd na te gaan wat jij wil, en dat vast te leggen. Daarbij is het verstandig om dit ook met je eventuele nabestaanden te bespreken, zo ontstaan er geen vervelende situaties. En dan is een uitvaartverzekering dus altijd een goed idee, om je nabestaanden niet op kosten te jagen!