Nieuw Hobby Nodig? Drones maken een opmars

Tegenwoordig zitten we zoveel op onze telefoon dat hobby’s buiten de deur zeldzaam zijn. Waar je vroeger nog je uren doorbracht met knikkeren of voetballen, spenderen we nu veel meer uren op de bank, starend naar de televisie. Vaak zelfs nog met onze telefoon óók in de hand. Uit onderzoek is gebleken dat dit ‘multi channeling’ slecht is voor onze hersenen en concentratie. Je spanningsboog wordt ervan verminderd. Tijd voor een nieuwe hobby dus, het liefst buitenshuis. Heb je wel eens aan drone vliegen gedacht?

Drones in alle vormen en maten

Drones zijn in zeer professionele uitvoering verkrijgbaar: dan kosten ze soms meer dan 3.000 euro. Ben je op zoek naar een goedkoper model, dan zijn die er al vanaf ongeveer honderd euro. Kies je voor een mini drone, dan kun je ze online al voor een paar tientjes vinden. Voordat je op zoek gaat naar een drone voor jou is het belangrijk te weten wat je belangrijk vindt. Wil je een camera? Moet hij een lange batterijduur hebben? Laat je goed informeren bij experts, bijvoorbeeld van droneland.nl

Het luchtruim

Met drones kun je niet zomaar overal vliegen. En da’s best begrijpelijk, want wanneer je dicht bij een vliegveld bent wil je niet de kans lopen een vliegtuig gevuld met mensen in gevaar te brengen. Waar je precies wel of niet mag vliegen? In principe in het vrije gedeelte van het luchtruim. De Rijksoverheid heeft hier de meest actuele informatie over en beheert zelfs een drone kaart van Nederland.

En dan begin je…

Als je dan echt aan het drone vliegen gaat beginnen zijn er een paar dingen heel belangrijk. Ten eerste is het belangrijk om de gebruiksaanwijzing uitgebreid door te nemen voordat je begint. Daarnaast moet je rustig je drone leren kennen voordat je ver of hoog gaat vliegen. En dan misschien wel de belangrijkste: waarborg je eigen veiligheid en die van omstanders. Je wilt natuurlijk niemand in gevaar brengen! Ook moet je rekening houden met de privacy van omstanders. Heb je een drone met camera, dan kun je niet zomaar ongevraagd in de afgeschermde tuin van je buren gaan filmen. Je kunt het beste beginnen op een open veld met weinig hoge bomen of gebouwen.