Dit zijn de favoriete feestdagen van mannen

Last Updated on: 9th augustus 2019, 11:05 pm

Het hele jaar door is er wel een reden te bedenken voor een feestje. Maar er zijn van die feestdagen waarop het nét wat leuker is om het leven te vieren. Omdat we onze vrijheid hebben teruggekregen, omdat onze koning jarig is of omdat Jezus Christus is geboren. Het maakt allemaal niet uit, als we maar bier kunnen drinken en lekker kunnen eten. Van Koningsdag tot aan Kerstmis: de favoriete feestdagen van mannen op een rij.

Koningsdag

Eén van de beste feestjes van het jaar is ongetwijfeld Koningsdag. Door het hele land worden allerlei festivals georganiseerd. Oranjebloesem in Amsterdam, 538 Koningsdag in Breda, en Kingsland Festival in Den Bosch bijvoorbeeld. Maar ook XXlerator in Arnhem, en Kingdance festival in Zwolle zijn elk jaar weer fantastische feesten waarop je van vroeg in de middag tot laat in de nacht kunt proosten op het leven van koning Willem-Alexander a.k.a. Willy! Met de leukste artiesten van het land, in goed gezelschap en een koud biertje in de hand – misschien zelfs de zon op je bol – is dat natuurlijk genieten met de hoofdletter G.

Bevrijdingsdag

Nog zo’n fantastisch feestje hebben we elk jaar weer met Bevrijdingsdag. In veertien steden verschillende steden, verspreid over alle twaalf provincies, wordt vindt dan het Bevrijdingsfestival plaats, waarop we met zijn allen de vrijheid kunnen vieren. Samen met de crème de la crème van de Nederlandse muziekwereld, die geprogrammeerd staan op diverse podia in de stad. Afgelopen jaar waren Kraantje Pappie, Maan en Sam Feldt de ambassadeurs van het festival en zij werden met helikopters rondgevlogen tussen de verschillende locaties. Wie deze rol komend jaar mogen vervullen, is nog niet bekend.

Kerstmis

Een iets minder heftig feest qua muziek en alcohol, is Kerstmis. Maar des te meer is het een vreetfestijn waar iedere man natuurlijk gelukkig van wordt. En de voorpret door het versieren van het huis natuurlijk niet te vergeten. Los gaan met kerstverlichting aan de gevel, kerstverlichting in de boom en kerstverlichting aan het plafond. Dat is toch héérlijk? En hoewel de meeste kerstdagen waarschijnlijk worden gevuld met familiebezoekjes, betekent dat natuurlijk niet dat die ’s nachts niet kunnen eindigen met een goed feestje in de dichtstbijzijnde club. Kortom: met Kerstmis komen al je favoriete bezigheden samen. Ge-wel-dig!

Pasen

Ook Pasen is een fijne feestdag. Vooral omdat er tegenwoordig niet al te veel meer van je wordt verwacht, dus je vooral lekker kunt genieten van een extra vrije dag. Misschien heb je nog een brunch met familie op de planning staan. Maar hoe slecht kan dat zijn als je heerlijk kunt smullen van verse croissants met sappige aardbeien en een zachtgekookt eitje? Of je eet je natuurlijk gewoon misselijk aan de paaseieren die je kleine neefjes en nichtjes van achter de struiken hebben gevist. Toch meer zin in een echt feestje? Boek dan eens een ticket voor het altijd gezellige Paaspop. Eén van de eerste festivals van het jaar.

Pinksteren

Pinksteren staat natuurlijk bijna gelijk aan Pinkpop. Het driedaagse festival dat al vijftig edities heeft beleefd. En dat is niet voor niets. Pinkpop is één van de meest vooraanstaande muziekfestivals van Nederland, met grote artiesten en enorm veel bezoekers (per dag ongeveer 68.000 mensen!). Geen zin om uit je tent te zweten en tussen zoveel mensen te staan? Dan is er vast ook wel een leuk dorpsfeest ergens in de buurt, want Pinksteren valt meestal tegelijk met het einde van de lente, dus dat betekent bijna altijd mooi weer. Sowieso dus een perfecte tijd om een extra dagje vrij te zijn!

Carnaval

Geen officiële feestdagen waarop je vrij bent van werk – al bestaat daar wel heel veel discussie over dat dit in het zuiden misschien toch de norm moet worden -, maar wel één van de leukste feestjes van het jaar. Dat is zonder meer carnaval. Met name in Limburg en Brabant neemt bijna iedereen de hele week vrij om zich te verkleden, bier te drinken en vervolgens nog een paar dagen vrij te komen. Maar ook de van oorsprong katholieke gebieden in Zeeland, Gelderland en zelfs in Overijssel vieren het feest in vol ornaat. Of er vervolgens in al deze gebieden ook nog gevast wordt – zoals dat van oudsher eigenlijk hoort – durven wij ernstig te betwijfelen. Maar ach, wat maakt het ook uit?