Matchfixing in het Belgische voetbal - hoe zit dat in Nederland?

Matchfixing in het Belgische voetbal – hoe zit dat in Nederland?

In oktober 2018 schrok het Belgische voetbal op door een schandaal. En dat was niet de eerste. Er werden mensen opgepakt die niet gelden als de eerste de beste in de Belgische voetbalwereld. Bij een reeks politie-invallen werden onder anderen de trainer van kampioen Club Brugge, Ivan Leko, en supermakelaar Mogi Bayat opgepakt voor verhoor. De operatie draait om verdenkingen die gaan over belastingfraude, witwassen en matchfixing. In dit artikel vertellen we je meer over matchfixing in het Belgische voetbal en gaan we ook verder in op hoe dit in Nederland zit op dit moment.

Wedden op sport

Het wedden op sport op zich is niet onbekend, ook niet als het gaat om voetbal. De kans is groot dat jij zelf, of een bekende uit je omgeving, wel eens een gokje hebt gewaagd door wedstrijduitslagen te voorspellen bijvoorbeeld. Daar is ook niets mis mee. Maar binnen de voetbalwereld wordt er door sommige partijen en personen op dit fenomeen ingespeeld, waarbij er vaak serieuze zaken als belastingfraude, witwassen en matchfixing aan de orde zijn. Zo dus ook in het Belgische voetbal. Zo werd er naast het schandaal van afgelopen oktober in 2014 ook al een schandaal aan het licht gebracht bij onze zuiderburen. Bij dit schandaal werd de Chinees Zheyun Ye, bijgenaamd de ‘gokchinees’, veroordeeld tot vijf jaar cel voor het beïnvloeden van de resultaten van wedstrijden in de Jupiler Pro-League.

Wat is matchfixing precies?

Je spreekt over matchfixing, of wedstrijdvervalsing, wanneer het resultaat van een wedstrijd in zijn geheel of gedeeltelijk bepaald wordt door een deelnemer of andere betrokkene. Het gaat dus veel verder dan gokken op de uitkomst van een wedstrijd, waarbij het daadwerkelijk een kwestie van geluk is. Matchfixing komt vanuit de spelers en betrokkenen zoals een scheidsrechter of trainer die er voor zorgen dat de uitkomst eigenlijk bij voorbaat al vaststaat. Betrokkenen bij zo’n deal verdienen er vaak veel geld mee. Dat kunnen spelers, tussenpersonen of dus andere betrokkenen zoals een scheidsrechter zijn.

Matchfixing in Nederland

In België zijn er dus meerdere schandalen op dit gebied geweest. Maar hoe zit dat in de Nederlandse voetbalwereld? Ook wij zijn helaas niet volledig schoon. In 2016 bevestigde de KNVB dat er in 2009 officieel matchfixing heeft plaatsgevonden in de Nederlandse Eredivisie. De wedstrijd Utrecht – Willem II (1-0) van 9 augustus 2009 is volgens de KNVB met zekerheid gefixt. De spil in dit geval van matchfixing was de Sierra Leonese middenvelder Ibrahim Kargbo (33). Kargbo moest er voor zorgen dat er een bepaalde uitslag uit deze wedstrijd moest komen waardoor een Aziatische bende grote bedragen kon verdienen op de gokmarkt. Dit laat dus zien dat er ook criminele organisaties bij matchfixing betrokken kunnen zijn. Naar aanleiding van dit geval pleitte de KNVB voor een eenheid die zich fulltime bezighoudt met het bestrijden van matchfixing en andere corruptie in de sport.

Op dit moment zijn er verschillende partijen bezig om te kijken of een dergelijke eenheid kan worden opgezet zodat dit soort gevallen hopelijk nooit meer voorkomen in het Nederlandse voetbal.