Kun je zelf een PVC-vloer neerleggen?

Veel mensen vragen zich af of ze zelf een PVC-vloer kunnen neerleggen. Het korte antwoord is zeker! Iedereen kan, met de juiste informatie, een PVC-vloer neerleggen. Wil je hier nu meer over weten? In deze blog vertellen we jou waar je op moet letten, zodat het een mooi geheel wordt en je lang kunt genieten van het eindresultaat!

Een PVC-vloer is een vloer waar je geen hout in vindt. Wat je er wel in vindt is kunststof. Het is dus een kunststof vloer waarbij er verschillende lagen worden gebruikt. Deze lagen worden met een moeilijker woord polyvinylchloride genoemd. Je maakt gebruik van de voordelen van kunststof, denk aan makkelijk schoonhouden. Terwijl je een goede PVC-vloer qua looks niet kunt onderscheiden van een houtenvloer. Je hoeft dus niet in te leveren op de looks. 

Zelf een PVC-vloer leggen

Het is dus zeker mogelijk om zelf een PVC-vloer te leggen. Maar het is ook goed om te weten dat het leggen van een PVC-vloer vrij nauwkeurig moet gebeuren. Uiteraard verschilt het natuurlijk ook met wat voor een PVC-vloer je wilt gaan leggen. Zo heb je PVC-klikvloeren. Deze zijn uiteraard eenvoudiger neer te leggen dan bijvoorbeeld een visgraatvloer van PVC. Wil je deze klus helemaal uitbesteden? Kijk dan eens op de website van: MartijndeWitVloeren.nl.

Wat heb je precies nodig om een PVC-vloer neer te leggen?

Er zijn een aantal items belangrijk als jij zelf een PVC-vloer wilt gaan leggen. Uiteraard moet je genoeg PVC hebben. Maar ook een scherp stanleymes is prettig, zodat goed de randen kunt afsnijden. Dit wil je zo recht mogelijk hebben. Ook een meetlint of een duimstok is belangrijk. Je kan op deze manier er namelijk voor zorgen dat je precies de afstand kunt opmeten. Ook dit wil je zo secuur mogelijk doen. Een potlood en een hamer zijn ook handig om in de buurt te hebben liggen, evenals een waterpas en een aanslagblok. Vergeet ook de afstandshouders niet! 

Waar begin je met het leggen van een PVC-vloer?

De meest gestelde vraag op het internet wanneer je een PVC-vloer gaat leggen is misschien toch wel de vraag: waar moet ik beginnen? Als je gaat beginnen doe je dit altijd in de hoek van ruimte. Let op! Dit doe je niet als een visgraatvloer gaat neerleggen. Maar PVC-laminaat dan begin je in een hoek. Doe dit altijd door de korte zijde en de lange zijde tegen de muur aan te leggen. Dus in een hoek van 90 graden. 

Je kan dus zonder veel gedoe zelf een PVC-vloer neerleggen. Toch is het goed om erop te letten dat alles netjes gebeurt. Dit doe je door allereerst alles neer te leggen wat je nodig hebt. Maak de vloer vrij van oneffenheden en zorg ervoor dat je netjes en secuur werkt. Daarmee bedoelen we: meten, meten, meten. Want meten is weten. Zodra iets is afgeknipt of gesneden dan kun je het meer ongedaan maken. Onafhankelijk van de oppervlakte moet je zo’n 1 tot wel 2 dagen rekenen voor bijvoorbeeld een gemiddelde woonkamer.