Koffie voor het sporten? Doen of niet?

Veel mensen zijn zonder een kopje koffie echt niet wakker te krijgen. En het drankje is ook heerlijk en praktisch: naast de licht pittige smaak word je door de cafeïne ook wakkerder en effectiever. Wij zijn in ieder geval echt fan van een kopje koffie voor het wakker worden, tijdens het kletsen met een vriend of vriendin, of als booster in je dag. Niet gek dat mensen soms voor het sporten nog een shotje espresso achterover gooien. Je hartslag gaat omhoog en je krijgt misschien wel hetzelfde effect als bij het gebruik van een pre workout booster. Maar is een kopje koffie voor het sporten nou wel of niet verstandig? Wij vertellen het je in dit artikel.

Voordeel: goed voor de bloedcirculatie

Het drinken van koffie heeft een positief effect op je bloedcirculatie. En een goede en snelle bloedcirculatie zorgt daarentegen weer voor meer zuurstof. Wat er dan weer voor zorgt dat jij je workout makkelijker volhoudt. Let er wel op dat je zorgt dat je goede koffie drinkt. Kies dan in plaats van koffiepads dus bijvoorbeeld voor illy koffiebonen.

Voordeel: Minder spierpijn de volgende dag(en)

Wanneer je voor een workout van minimaal een halfuur twee of drie kopjes koffie drinkt, zorgt dit achteraf voor minder pijnlijke spierpijn. De cafeïne in je lichaam zorgt ervoor dat je de lat nét iets hoger kan leggen en dus het beste uit jezelf kunt halen. Perfect om je uithoudingsvermogen te trainen! Met als bijkomstig voordeel dat je achteraf minder spierpijn hebt.

Voordeel: Je verbrandt meer vet

Wanneer je voor het sporten één of twee koppen koffie drinkt, verbrandt je lichaam relatief meer vet en juist minder glycoceen. Glycoceen is de suikervoorraad in je spieren en dit is tijdens het sporten eigenlijk je energiemotor. Belangrijk om die niet te verliezen, dus.

Let hier wel op!

Hoewel het nuttigen van je dosis cafeïne dus genoeg voordelen met zich meebrengt, zijn er wel een paar dingen waar je op moet letten. Een kopje koffie vlak voor het sporten kan je systeem door de war gooien. Als je een kopje koffie (of twee) wil drinken voordat je gaat sporten, zorg dan wel dat je dit minimaal een uur van tevoren doet. Ook is er een aanbevolen maximum aan cafeïne gebonden: 6 milligram per kilogram lichaamsgewicht.