Incontinentie bij mannen: de oorzaken en de oplossing

Last Updated on: 22nd juli 2019, 01:32 pm

Incontinentie is een vervelend ongemak. Je wordt er onzeker van en het heeft een grote invloed op je leven. Daarnaast heerst er een taboe op het onderwerp. Toch ben je zeker niet de enige die last heeft van incontinentie. Het aantal mannen met incontinentie wordt namelijk op 300.000 geschat. Incontinentie bij mannen kan door verschillende oorzaken ontstaan en komt daarnaast ook in verschillende vormen voor. Gelukkig zijn er genoeg hulpmiddelen en tips die het urineverlies verminderen of verhelpen.

Vormen en oorzaken

Urineverlies kan in verschillende vormen voorkomen. Bij sommige mannen gebeurt het onwillekeurig, maar het kan ook zijn dat je alleen urineverlies ervaart bij inspanning of stress, bij aandrang of juist een combinatie van de bovenstaande opties. Daarnaast kan incontinentie voorkomen door verschillende oorzaken. Urineverlies kan bijvoorbeeld een gevolg zijn van een medische ingrijp of bepaalde medicatie. Daarnaast hebben leefgewoonten ook invloed op incontinentie. Roken, alcoholgebruik, overgewicht, koffiegebruik, het consumeren van zoetstof-houdende dranken en te weinig of te veel drinken kunnen allemaal incontinentie als gevolg hebben. Ook kunnen aandoeningen als een vergroting van de prostaat en een blaasontsteking ook oorzaken zijn van incontinentie. Tot slot is urineverlies ook een gevolg van ouderdom.

Wat kan je zelf doen?

Incontinentie is een vervelende aandoening die een hoop invloed op je leven kan hebben. Gelukkig hoef je hier niet mee rond te lopen en zijn er een hoop dingen die je kan doen om je incontinentie te verlichten of zelfs te verhelpen!

Maak je incontinentie bespreekbaar. Het is voor jezelf even een hoge drempel, maar stap met je probleem naar de huisarts. De huisarts krijgt wekelijks te maken met mensen die ook te maken hebben met urineverlies en kijkt echt niet gek op van jouw ongemakken. De huisarts kan je helpen met speciaal opvangmateriaal die de urine opvangt. Ga niet zelf aan de slag met bijvoorbeeld wc papier maar ga voor professionele hulpmiddelen. TENA Men is speciaal ontwikkeld voor mannen met incontinentie

Natuurlijk valt er ook een hoop winst te behalen wanneer je je gedrag en gewoontes aanpast. Ga bijvoorbeeld regelmatig even langs het toilet, neem de tijd om te plassen, drink genoeg water, maar beperk de inname van koffie, thee, alcohol en zoetstof-houdende dranken. Zorg ervoor dat je genoeg vocht binnenkrijgt. Te weinig vocht prikkelt de blaas. Wanneer je overgewicht hebt, dan is het aan te raden om wat gewicht te verliezen. Verder is het belangrijk om een gezond dieet te volgen met veel vezels (denk aan bruin brood, verse groenten en fruit),

Medische ingrijpen

Wanneer de veranderingen in je leefgewoonten niet helpen, is het tijd om hulp te gaan zoeken bij een professional. Incontinentie ontstaat voornamelijk op oudere leeftijd. Wanneer je ouder wordt, zijn je spieren niet altijd even sterk meer en dat heeft urineverlies als gevolg. Gelukkig kan je spieren trainen zodat ze weer wat krachtiger worden. Dit kan je doen door bij een fysiotherapeut te beginnen met bekkenbodemoefeningen. Hier krijg je een schema met oefeningen die je zowel bij de fysio als thuis moet oefenen. Ook kan je een blaastraining doen. Hier oefen je met het ophouden van je urine. Bij bepaalde oorzaken schrijft de huisarts medicatie voor. De medicatie helpt je om het samentrekken van de blaas te verminderen en zorgt voor minder prikkels bij de blaas. Wanneer al de bovenstaande opties niet werken, kan je in overleg met je arts of een operatie wellicht een uitkomst kan bieden voor het urineverlies.