Het belang van drinken tijdens het sporten!

Genoeg water drinken en gehydrateerd blijven is belangrijk voor elk mens, op elke dag. Maar tijdens het sporten, wanneer je veel zweet en dus veel vocht verliest, is dit nog veel belangrijker. Pak in plaats van een energydrink een flesje water erbij, en drink genoeg. Weten waarom? We leggen het je uit.

Al het vocht wat je tijdens het sporten verliest door veel te zweten moet simpelweg weer aangevuld worden. Anders loop je de kans om uitgedroogd te raken. Daarnaast heeft een slechte vochtbalans een negatief effect op de sportprestaties. Drink dus genoeg, en ook van tevoren. Voorkomen is óók in dit geval beter dan genezen. Krijg je tijdens het sporten dorst, ben je er al niet meer op tijd bij.

De juiste voorbereiding

Zoals hierboven genoemd is het belangrijk genoeg te drinken, tijdens, maar vooral voor het sporten. Zo’n 2 á 3 uur. Drink dan niet één glas, maar twee. Of kies voor een flesje van een halve liter. Tip: kies voor een bidon in plaats van een plastic waterflesje. De plastic waterflesjes die na één keer gebruiken weggegooid worden zijn slecht voor het milieu en redelijk onnodig, omdat ze niet herbruikbaar zijn. Kies daarom voor een bidon, zodat je deze in de vaatwasser kunt doen en hergebruiken. Wil je echt opvallen? Laat dan je bidon bedrukken.

Hoeveel moet ik drinken tijdens het sporten?

Tijdens een workout heeft een mens gemiddeld gezien een halve tot een hele liter aan vocht nodig. Wanneer je dorst hebt, kan het echter zijn dat je niet meer doorhebt hoeveel je precies drinkt. Zorg er dan wel voor dat je niet te veel water drinkt, omdat je daar misselijk van kunt worden of zelfs watervergiftiging kunt krijgen. Die kans loop je wanneer je meer dan drie liter water per uur drinkt. Dus ook al blijf je je bidon hervullen tijdens een goede en intensieve workout, sla er niet in door!

Wat te drinken?

Wat je dan het beste kunt drinken? Het liefst natuurlijk water, maar wanneer je een boost wil krijgen door suikers, kun je beter kiezen voor een sportdrank. Vermijd energydranken, die zijn voor niemand gezond.