Een net kostuum kopen is 1 ding, maar het onderhouden is een 2e

‘De kleren maken de man’ wordt vaak gekscherend gezegd, maar hier zit natuurlijk wel degelijk een kern van waarheid in. Hierbij is een kostuum het ultieme kledingstuk van de welgeklede man, zowel voor werk als voor feestelijke aangelegenheden, of gewoon omdat het erg goed staat. Maar hoe onderhoud je zo’n pak eigenlijk?

Niet strijken of wassen, maar stomen

Een kostuum kopen is nog maar de helft van werk. Het is minstens net zo belangrijk om het pak netjes en schoon te houden. In de essentie is je pak schoonmaken niet zo lastig. De meesten brengen hun pak bijvoorbeeld naar de stomerij. Het probleem is alleen dat de periode dat je pak meegaat aanzienlijk korter is. Daarom is het niet handig om dit te vaak te doen. Mocht je echt vaak pakken dragen, raden we je aan om maximaal 2 keer per jaar bij een stomerij langs te gaan. Na een avond uitgaan in pak kun je je pak het beste buiten uithangen en eventuele, vieze vlekken schoon maken met een vochtige doek. Wat je in ieder geval nooit moet doen is je pak in de wasmachine gooien. Ook strijken raden we je ten zeerste af. De hoge temperatuur van het strijkijzer kan permanente schade aanbrengen. Mochten er echt vouwen in je pak zitten, raden we je aan om een stomer te gebruiken.

Borstelen is de sleutel tot succes

De beste manier om je pak goed te onderhouden, is door het te borstelen elke keer nadat je het hebt gedragen. Het weefsel van een pak wordt minder met de tijd. Daarnaast hoopt klein vuil zich ook. Door je kostuum te borstelen kan dit prima worden voorkomen. Alleen heb je hier natuurlijk wel een goede borstel voor nodig. Een goede borstel is voorzien van een houten handvat en synthetisch of echt dierenhaar. Hierbij heeft echt dierenhaar wel de voorkeur, aangezien dat zachter is. Verder is het belangrijk om naar beneden te borstelen. Anders borstel je tegen het weefsel in. Je begint bij de schouders en werkt vanaf daar naar beneden.

Goed ophangen

Het is een ‘no go’ om te besparen op hangers voor je kostuum. Goede hangers zijn namelijk essentieel om je pak netjes te houden. Niet alleen blijft het kostuum in de juiste vorm. Ook voorkom je dat er vouwen in komen. Een goede hanger matcht met de vorm van je jasje. Als je je pak niet draagt, moet je hem ten alle tijden ophangen. Naast de juiste hangers is een suit bag ook van groot belang. Ook hierbij raden we je aan om er in één te investeren. Waarschijnlijk heb je er eentje meegekregen bij de aankoop van je pak, maar die zijn vaak niet van al te beste kwaliteit. Een goede suit bag zorgt voor betere lucht voor je kostuum, waardoor deze daadwerkelijk kan ademen. Hierbij is het wel van belang dat je genoeg ruimte hebt in je kledingkast. Anders krijgt je pak namelijk alsnog geen lucht. Bovendien beschermt een suit bag je pak logischerwijs van bijvoorbeeld stof.

Rust is belangrijk

De laatste tip die we je nog mee kunnen geven is: laat het pak rusten. Als je je pak een aantal dagen achter elkaar draagt, wordt het er niet bepaald mooier op. Mocht je veel pakken dragen, wissel ze dan regelmatig af.