Houd hier rekening mee bij het kopen van een pijl en boog

Is boogschieten jouw hobby? Of doe je dit zelfs als sport? Dan moet je over het juiste materieel beschikken. Het belangrijkste wat je hiervoor nodig hebt, is logischerwijs een pijl en boog. Deze kun je tegenwoordig op verschillende plekken kopen. Je kunt naar een speciaalzaak gaan, maar veel mensen kopen een pijl en boog op het internet. Niet gek, want online is het aanbod groot. Door dit grote aanbod gebeurt het helaas regelmatig dat mensen een verkeerde keuze maken. Hier zit je uiteraard niet op te wachten. Daarom vertellen wij je in deze tekst waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een pijl en boog.

Zoek uit om wat voor een soort boog het gaat
Wie denkt dat iedere handboog hetzelfde is, heeft het mis. Er zijn vandaag de dag namelijk verschillende soorten bogen. Als je goed kijkt, zie je waarschijnlijk al snel dat er onderscheid gemaakt wordt tussen een recurve, compound en longbow. Om de verschillende duidelijk weer te geven, staan we hieronder kort stil bij deze drie soorten bogen.

– Recurve
Deze pijl en boog herken je aan de naar buiten lopende boogeinden. Grote voordeel van deze vorm is dat de kracht efficiënter verdeeld wordt over de boog. Zo wordt de pijl bijvoorbeeld aangedreven door het ontspannen en terugveren van de boog. Tweede voordeel van deze handboog is dat iedereen er gebruik van kan maken, zowel kinderen als (jong)volwassenen.

– Compound
Een compound boog herken je aan de katrollen aan boven en onderzijde. Dankzij deze katrollen kunnen de pijlen met een hogere snelheid afgevuurd worden. Ondanks dat de boog misschien wat groot oogt, is hij compacter dan een recurve handboog. Wel weegt hij vaak (aanzienlijk) meer.

– Longbow
Wanneer je schiet met een longbow, wordt de hele boog opgespannen. Dit houdt in dat de uiteinden van de boog naar binnen buigen als je aanlegt om te schieten. Hierdoor kunnen de pijlen hoge snelheden behalen. Omdat de longbow een rijke geschiedenis heeft, is hij (nog steeds) geliefd onder veel pijl en boog schutters.

Gebruiksgemak
Weet je inmiddels welke soort handboog je nodig hebt? Dan ben je er nog niet. Nee, want het is ook van belang dat je een pijl en boog makkelijk kunt gebruiken. Probeer een handboog daarom altijd uit voordat je deze koopt. Bestel je hem online? Test hem dan thuis uit. Als jouw aankoop niet bevalt, kun je hem vaak terugsturen. Let bij het uitproberen niet alleen op het gemak waarmee je met een pijl en boog schiet. Nee, want ook het gewicht speelt een belangrijke rol. Het is namelijk geen pretje als je moeite hebt om de handboog lange tijd met gestrekte arm vast te houden. Wanneer dit je moeite kost, kun je beter een lichtere pijl en boog kopen.

Focus je niet alleen maar op de prijs
Net als bij een zakmes geldt voor een pijl en boog kopen eveneens dat jij je niet alleen maar op de prijs moet focussen. Toch is de prijs iets waar veel mensen als eerste op letten. Logisch, want je wilt niet onnodig veel uitgeven aan een pijl en boog. Dit hoeft ook niet, want er zijn vandaag de dag al handbogen te koop voor een paar tientjes. Daarnaast kom je bogen tegen van een paar honderd euro. Wil je voorkomen dat je binnen de kortste keren weer op zoek kunt naar een nieuwe pijl en boog? Koop dan liever een wat duurder exemplaar. Deze zijn over het algemeen van betere kwaliteit, waardoor je er langer plezier aan beleeft.