Hogere premie of meer risico op hogere rekeningen?

Wanneer je het hebt over je zorgverzekering, heb je het over een kostenpost die iedere maand weer terugkomt. Een flinke ook, het is waarschijnlijk één van je grotere vaste lasten. Daarom is het goed om zo nu en dan eens te kijken of je er niet te veel geld aan uitgeeft, of je zorgpremie niet wat omlaag kan. Vaak zit daar echter wel een risico aan vast.

Kiezen voor een lagere dekking of niet?

Bij zorgverzekeringen geldt doorgaans dat je bij een hogere premie meer vergoed krijgt dan bij een lagere. Doorgaans, er kunnen dus ook uitzonderingen zijn. Het is echter logisch dat de goedkoopste zorgverzekering minder vergoedt dan de duurste.

Iedereen is vrij om de verzekering te kiezen die hem of haar het best bevalt. Je moet in ieder geval de basisverzekering afsluiten, dat ben je wettelijk verplicht. Of je dat bij de goedkoopste of de duurste aanbieder doet maakt niet zoveel uit; de dekking is overal gelijk, bij een duurdere heb je hooguit meer keuzevrijheid voor zorgverleners. Of je daarnaast nog aanvullende verzekeringen afsluit, dat is helemaal aan jou.

Besluit je dat niet te doen, dan is je maandelijkse premie minder hoog. Mooi meegenomen, zou je zeggen! De kans dat je naast die maandelijkse premie zo nu en dan nog rekeningen van zorgverleners ontvangt is echter behoorlijk groot. Zaken als fysiotherapie en de tandarts zitten namelijk niet in het basispakket. Op deze manier bespaar je dus wel per maand, maar loop je wel het risico dit voordeel kwijt te raken als je flinke kosten maakt bij zorgverleners die alleen vanuit aanvullende verzekeringen worden vergoed. Een risicoafweging die je zelf moet maken.

Je eigen risico verhogen kan ook

Over risico gesproken: wist je dat iedere Nederlander een eigen risico heeft bij de zorgverzekering? De eerste paar honderd euro aan kosten die je bij een groot deel van de zorgkosten die in het basispakket zitten maak, die betaal je zelf.

Je kunt ervoor kiezen om dit eigen risico vrijwillig nog wat te verhogen. Daardoor gaat je premie doorgaans omlaag, wat iedere maand natuurlijk prettig is. Het risico dat je loopt op hoge rekeningen stijgt echter wel. Kosten die normaal gesproken door je verzekering worden vergoed kunnen je nu een rekening opleveren, omdat ze ook onder het verhoogde eigen risico vallen. Maak je normaal gesproken niet of nauwelijks zorgkosten, dan kan het aantrekkelijk zijn je eigen risico te verhogen. De term zegt het alleen ondertussen al, je loopt er wel een extra risico mee. Want maak je onverhoopt een stuk meer medische kosten dan verwacht, zal je de rekeningen wel direct netjes moeten betalen.