Hoeveel kost het bouwen van een overkapping in de tuin?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een overkapping in de tuin te plaatsen. Dat kan een losstaande overkapping zijn, of in de vorm van een soort veranda of (open) serre aan het huis. Natuurlijk kun je deze laten zetten, maar dat brengt vaak wel een behoorlijke kostenpost met zich mee. En met goede bouwtekeningen, wat geduld en handigheid is het zelf plaatsen van een overkapping ook heel goed te doen. Waar je op moet letten en wat dat ongeveer gaat kosten, lees je hier.

Zelf een overkapping plaatsen: waar moet je op letten?

Zelf een overkapping maken en plaatsen is niet de moeilijkste klus, vooral niet als je een beetje handig bent. Wel raden we je aan om te beginnen met een goede, duidelijke bouwtekening. Een overkapping moet namelijk echt stevig zijn, hij moet niet zomaar omwaaien bij een flinke zucht wind! En ook een flinke hagelbui moet die aankunnen. Experts hebben voorbeelden voor je, waarbij ze je ook uitleggen welke materialen je beter wel, maar ook zeker beter niet, kunt gebruiken voor het maken van een stevige overkapping die wel tegen een stootje kan.

Ook is het goed om eerst na te gaan of er een vergunning nodig is voor de overkapping die jij wil plaatsen. Dit kan namelijk extra kosten met zich meebrengen, maar een vergunningsaanvraag kan ook aardig wat tijd kosten. Maar stel dat je al behoorlijk wat van je perceel bebouwd hebt, dan kan het soms niet anders dan dat je een vergunning nodig hebt.

Het echte werk kan beginnen

Heb je alles rondom de vergunning geregeld, als je die nodig hebt, de juiste bouwtekeningen én materialen, dan kan het echte werk beginnen. Hoe rustiger en doordachter je werkt, hoe minder fouten je maakt. Dit kost wellicht wat meer tijd, maar het scheelt in de kosten omdat je geen materialen moet vervangen die je verkeerd gebruikt hebt.

En dan: de kosten

Het belangrijkste wat je natuurlijk wil weten is wat het zelf maken van een overkapping nu eigenlijk kost. Dit is wel van een aantal factoren afhankelijk, zoals de eerder genoemde vergunning maar ook zeker van de materialen die je gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld vuren hout gebruiken, wat vaak de goedkoopste oplossing is, maar als je kiest voor hardhout wat in aanschaf duurder is, gaat de overkapping wel veel langer mee. Wat op korte termijn dus goedkoper is, kan op langere termijn duurder worden. Dat geldt ook voor de keuze uit bijvoorbeeld plexiglas of glas. Plexiglas is veel goedkoper maar is wel eerder aan vervanging toe.

Een overkapping laten plaatsen, kost algauw enkele duizenden euro’s, €5.000 of meer is niet vreemd. Ga je zelf aan de slag dan kun je voor €1.000, wel met veel eigen werk, al heel wat moois neerzetten. Kies je voor premium materialen, dan komen daar nog wel wat kosten bij, maar voor maximaal €2.500 moet je echt een top overkapping kunnen bouwen. En ja, dat is dus de helft, of minder dan wanneer je het laat doen. Dat komt omdat arbeid nu eenmaal geld kost en in dit geval dus aardig wat geld.