Boilies voor het karpervissen

Het is een hele prestatie om een karper te vangen. Maar het wordt al helemaal moeilijk wanneer je niet het juiste gereedschap bij je hebt!

 

Want aas aan je haak, bevestigd aan een lijn met dobber die dan weer aan een hengel vast zit, daar red je het niet mee. Ja, je zal vast wel wat weten te vangen, maar het zal geen karper zijn. Waarom niet? Nou, dat ligt helemaal in de aard van het beestje. Die laat zich namelijk helemaal niet zo gemakkelijk vangen. Heb je bijvoorbeeld al enig idee waar je moet zijn om karpers te va-

Waar moet ik zijn om karpers te vangen?

Oh, zie? Daar heb je de eerste horde die genomen moet worden. Want ook al zijn er nauwelijks plekken waar karpers niet voorkomen, moet je ze wel zoeken op hele specifieke plekken. Misschien ken je wel vissers die bekend zijn met de buurt waar je wilt vissen. Ook online zijn er vast wel sites en fora waar jij de karper hotspots weet te vinden.

Je moet in ieder geval weten dat deze vissen nagenoeg overal kunnen overleven. Oftewel, voor strenge winters en hete zomers draaien ze hun vinnen niet om. Het water mag zelfs hevig verontreinigd zijn! Nou ja, liever niet natuurlijk, maar het deert deze vissen niet. Je kunt karpers daarom vinden in sloten, kanalen, meren, rivieren, reservoirs en parkvijvers. Zolang het water maar een groot oppervlak beslaat en langzaam tot niet beweegt, voelen ze zich thuis.

En dan specifiek de ondiepere gedeeltes, waar de stroming het laagst is. Troebel water heeft ook hun voorkeur. Is het water te helder, dan zien ze je en wordt vangen een stuk lastiger. Waterinsecten, riet en kroos eten ze graag. De plekken waar die veelvuldig te vinden zijn, is waar je karpers aan zult treffen.

Waarmee vang ik ze?

We lieten al doorschemeren dat ze niet zo vangbaar zijn als normale vissen. Dus heb je, naast een hele hoop geduld en vaardigheid, het volgende nodig:

Steun

Je aas mag absoluut niet bewegen, aangezien karpers daarvan schrikken. Om die reden is een steun voor je hengel dan ook essentieel: wanneer je hem zelf vasthoudt, begin je hoe dan ook te trillen.

Beetmelder

Kun je door dat troebele water lastig zien of een karper heeft toegehapt? Monteer een beetmelder aan bovengenoemde steun en je weet meteen dat je actie moet ondernemen!

Schepnet

Wees zo mobiel nodig en kies een groot inklapbaar net dat je met groot gemak overal mee naartoe kunt nemen.

Onthaakmat

Karpers hebben een natuurlijke slijmlaag die hen beschermt. Deze beschadig je wanneer je onthaakt op kale grond, dus gebruik hier altijd een onthaakmat voor.

Onthaaktang

Met de hand is mogelijk. Maar om zeker te zijn dat je het onthaken naar behoren doet, heb je dus ook nog een onthaaktang nodig.

Voerkanon

Allereerst moet je karpers lokken met boilies, ook wel tijgernoten genoemd. En die mik je weer het water in met behulp van een voerkanon. Maïs kan ook helpen.

We hebben het tipje van de sluier opgelicht. Nu moet je zelf nog de juiste techniek en het gepaste geduld ontwikkelen om karpers te vangen. Veel succes en plezier met deze bijzondere hobby!