Hoeveel BPM moet ik betalen bij het importeren van een auto

Hoeveel BPM moet ik betalen bij het importeren van een auto?

Tegenwoordig kunnen we overal op de wereld een auto kopen. Omdat alles geïmporteerd kan worden zijn de grenzen enkel daar om belasting te moeten betalen in het land waar je de auto mee naartoe neemt. Als je een auto importeert naar Nederland, moet je BPM (Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen) betalen. Het bedrag van deze aangifte is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de CO2-uitstoot van de auto, de leeftijd en de cataloguswaarde. Het berekenen van de BPM kan best lastig zijn. Daarom delen we in dit artikel 4 handige tips om de BPM aangifte correct uit te rekenen om zo de aangifte te doen. 

Gebruik een BPM calculator

Het internet is je beste vriend, en zo ook bij het doen van de BPM aangifte. Een van de makkelijkste manieren om de BPM te berekenen is namelijk door een online BPM calculator te gebruiken. Op verschillende websites kun je een BPM calculator vinden waar je eenvoudig de gegevens van de auto kunt invullen. De calculator berekent vervolgens voor jou het BPM bedrag. Zo hoef je zelf niet alle formules en regels te kennen en kun je snel en gemakkelijk de BPM aangifte doen.

Zorg voor de juiste gegevens

Om de BPM correct te kunnen berekenen, moet je alle gegevens van de auto verzamelen. Deze gegevens moet je namelijk invullen wanneer je aangifte wil doen. Denk hierbij aan de CO2-uitstoot, de leeftijd en de cataloguswaarde van de auto. Deze gegevens kun je vaak vinden in het kentekenbewijs of op de website van de fabrikant. Zorg ervoor dat je alle benodigde informatie bij de hand hebt voordat je de BPM aangifte gaat doen.

Houd rekening met kortingen en toeslagen

In Nederland hebben we te maken met veel verschillende eventuele kortingen en toeslagen. Zo kun je bijvoorbeeld korting krijgen als je een milieuvriendelijke auto importeert of als de auto al een aantal jaar oud is. Echter, er zijn ook toeslagen wanneer de auto een hoge CO2-uitstoot heeft of als de cataloguswaarde boven een bepaald bedrag ligt. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van alle mogelijke kortingen en toeslagen, zodat je de BPM aangifte zo nauwkeurig mogelijk kunt berekenen en je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Laat je adviseren door een specialist

Twijfel je over de juiste gegevens of weet je toch niet zeker of je alles correct hebt gedaan, dan kan het slim zijn om een specialist in te schakelen. Dit persoon kan jou adviseren over de aangifte en je helpen bij het berekenen van de BPM. Daarnaast weet dit persoon ook alles over eventuele kortingen en toeslagen. Zo weet je zeker dat je de BPM aangifte op de juiste manier doet en voorkom je eventuele problemen achteraf.