Een auto kopen is een spannende stap, let op deze 4 dingen bij het kopen!

Het kopen van een auto is een spannende en belangrijke beslissing. Om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt, is er een aantal dingen waar je op moet letten, of je nu op zoek bent naar een nieuwe of tweedehands auto. In dit artikel bespreken we vier belangrijke punten om op te letten bij het kopen van een auto. 

Budget en financiële mogelijkheden

Voordat je op zoek gaat naar een nieuwe auto, is het belangrijk om het budget en de mogelijkheden te bepalen. Stel voor jezelf de vraag hoeveel geld er uitgeven kan worden aan een auto. Houd hierbij niet alleen rekening met de aanschafprijs, maar ook met de maandelijkse kosten zoals verzekering, brandstof en onderhoud. Door een realistisch budget op te stellen, voorkom je dat je in financiële problemen komt na de aankoop van een auto.

Betrouwbaarheid en onderhoudsgeschiedenis

De betrouwbaarheid en onderhoudsgeschiedenis van een tweedehands auto zijn belangrijke factoren bij het kopen ervan. Vraag de verkoper om inzicht te geven in het onderhoudsboekje en controleer of de auto regelmatig onderhoud heeft gehad. Daarnaast is het verstandig om een proefrit te maken om te ervaren hoe de auto rijdt en of er eventuele mankementen zijn. Een aankoopkeuring kan ook een goede investering zijn, waarbij een expert de auto grondig controleert op mogelijke gebreken. Op deze manier voorkom je onverwachte kosten in de toekomst.

Kilometerstand 

De kilometerstand en de geschiedenis van een auto kunnen een groot verschil maken in hoe goed deze staat. Bekijk de kilometerstand en de onderhoudsgeschiedenis. Een lage kilometerstand kan aantrekkelijk lijken, maar kan ook duiden op teruggedraaide tellerstanden. Het is daarom verstandig om een kentekencheck uit te voeren om te achterhalen of er geen sprake is van fraude. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de historie van de auto, zoals het aantal eigenaren en eventuele schade die in het verleden is hersteld. Dit kan invloed hebben op de waarde en betrouwbaarheid van de auto.

Rekening houden met de BPM

De belasting van personenauto's en motorrijwielen, ook wel BPM genoemd, is van groot belang bij het kopen van een nieuwe auto. De hoogte van de BPM is onder andere afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. Het BPM berekenen is een complexe berekening waarbij verschillende factoren een rol spelen. Het is verstandig om gebruik te maken van een online BPM calculator om een indicatie te krijgen van de hoogte van de BPM bij de auto die je op het oog hebt. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan bij het afrekenen van de auto.