Hoe organiseer je een mooie uitvaart?

Het organiseren van een mooie uitvaart is een manier om waardig afscheid te nemen van een geliefde. Door de uitvaart mooi in te richten, biedt dit troost aan alle nabestaanden. In dit artikel vind je suggesties voor de organisatie van een uitvaart, welke vorm deze ook krijgt.

Locatie

Het is praktisch om als eerste de locatie vast te stellen. Waar vindt de uitvaart plaats? Indien er sprake is van een ziektebed, kan dit vooraf al zijn besproken. Dit kan bijvoorbeeld in de plaats zijn waar de overledene heeft gewoond, of juist in de geboorteplaats. Woont er veel familie in een bepaalde plaats? Ook dit kan een goede, passende plek zijn. Bij een begrafenis kan ervoor worden gekozen om de overledene bij eerdere overledenen in de familie te plaatsen op het kerkhof. Dit kan meespelen in de keuze voor de locatie. Maar er is meer om mee te nemen in het besluit. Kies bijvoorbeeld voor een locatie die de persoonlijkheid van de overledene weerspiegelt. Dit kan een kerk, aula of een andere speciale plek zijn. Kies voor een mooie locatie, met professionele begeleiding. Bij een uitvaartcentrum Sneek ben je in goede handen. Neem contact op met een uitvaartcentrum om de uitvaart gezamenlijk af te stemmen. Je hoeft hierin niet alles zelf te doen, maar kunt hulp krijgen.

Vorm

Denk na over de gewenste vorm van de uitvaart. Een begrafenis of een crematie: vaak is bekend wat de overledene wenst. Mocht dit niet bekend zijn, dan kun je hier een inschatting van maken. In een crematorium Friesland vindt er een mooie uitvaart plaats, waarbij alle dierbaren van de overledene welkom zijn. Of het nu gaat om een begrafenis of crematie, overweeg om hulp en ondersteuning van een uitvaartondernemer in te schakelen. Zij kunnen je helpen bij het plannen en coördineren van verschillende aspecten van de uitvaart.

Muziek

Wil je muziek afspelen bij de uitvaart? Overweeg om de favoriete muziek van de overledene af te spelen. Dit kan worden gecombineerd met meer algemenere uitvaartmuziek. Je kunt muziek laten horen bij aanvang van de uitvaart, evenals als rustmoment tussendoor.

Beeldmateriaal

Vaak is er een beeldscherm of beamer aanwezig op de locatie van de uitvaart. Het is mooi om hierop foto’s of ander beeldmateriaal af te spelen, om het leven van de overledene te herdenken. Van jeugdfoto’s tot recente foto’s, maak een slideshow om allerlei herinneringen op te halen. Of kies een enkele foto die steeds in beeld is tijdens de uitvaart, om de dienst persoonlijker te maken.

Persoonlijkheid

Dat brengt ons tot het volgende punt: een stukje persoonlijkheid is wenselijk. Muziek en beeldmateriaal helpt hier al goed bij, het is een mooie manier om de uitvaart mee in te richten. Denk daarnaast aan het maken van een persoonlijk herdenkingsboekje, of andere herdenkingsdocumenten. Deze items kunnen een tastbare herinnering bieden aan de overledene en kunnen worden gedeeld met de aanwezigen. Kies bloemen en decoraties die passen bij de smaak en persoonlijkheid van de overledene. Misschien is het een mooi idee om persoonlijke verhalen te delen over zijn of haar leven door stukjes uit te spreken tijdens de dienst.

Catering

We sluiten af met een praktisch onderdeel, dat wel van belang is bij een uitvaart: de catering. Wat wil je aanbieden voor of na de uitvaart? Koffie en thee is gebruikelijk, maar je kunt hier een eigen invulling aan geven. Bedenk of er na afloop ook nog een moment plaatsvindt op een nabijgelegen horecalocatie, of dat de genodigden na de begrafenis meteen naar huis gaan.

Door zorgvuldig aandacht te besteden aan de bovenstaande aspecten, kun je een uitvaart organiseren die recht doet aan het leven van de overledene en troost biedt. We wensen je veel sterkte toe in deze verdrietige tijd.