18 jaar? Zo haal je alles uit je tijd als jongvolwassene!

Het is een prachtige leeftijd: 18 jaar! Nu ben je officieel volwassen, wat natuurlijk een viering waard is. Dit is misschien wel de mooiste tijd van je leven, zeker als je je tijd goed besteedt. Hoe je dat doet? Dat lees je hieronder.

 

Alles op orde

Laten we beginnen met de praktische zaken: het is belangrijk om sommige dingen te regelen als je 18 wordt. Dit hoort er nu eenmaal gewoon bij! En het is ook wel prettig als alles netjes op orde is. Vraag een basisverzekering aan: kies voor de goedkoopste zorgverzekering, om lekker te besparen. Wat je verder nog nodig hebt, is afhankelijk van je situatie. Denk aan het aanvragen van studiefinanciering, het inschrijven bij een wooninstantie en het aanvragen van toeslagen, zoals zorgtoeslag of huurtoeslag. Je hebt ook een eigen bankrekening nodig, en dus niet langer een kinderrekening. Welke abonnementen heb je nodig? Zet deze op jouw naam. Je kunt nu natuurlijk ook je autorijbewijs halen, als je hier nog niet eerder mee bezig bent gegaan.

 

Werken, studeren of reizen

Het is dus belangrijk om de praktische regelzaken rond te hebben, zoals je hierboven leest. Als je je er even mee bezighoudt, is het allemaal zo gepiept. Vraag daarom snel je zorgverzekering 18 jaar aan. Verder is het tijd om je bezig te houden met je toekomstperspectief, of in ieder geval je plannen voor de aankomende jaren. Je hebt de keuze uit drie opties: ga je werken, studeren of reizen? Een combinatie kan natuurlijk ook. Neem bijvoorbeeld een tussenjaar, waarin je eerst gaat werken en vervolgens gaat reizen. Het klinkt allemaal heel leuk, maar het kan heel moeilijk zijn om hierin een keuze te maken. Luister vooral naar jouw gevoel en wensen. Je ouders willen misschien dat je zo snel mogelijk gaat studeren, maar als voor jou duidelijk is dat je eerst op reis wilt, mag je dit nu natuurlijk zelf bepalen. Zeker als je nog niet weet welke studie je wilt doen, is een tussenjaar helemaal geen slecht idee. In zo’n jaar leer je namelijk veel over jezelf. Of wellicht wil je wel helemaal geen studie doen, maar liever meteen aan het werk. Houd de verschillende opties in gedachten en stippel jouw persoonlijke pad uit. Kom je er zelf niet uit? Je kunt iemand om hulp vragen, zoals een studiecoach.

 

Jezelf op de eerste plek

Je jonge jaren zijn de ideale jaren om jezelf helemaal op de eerste plek te zetten. Je hebt immers nog niet zoveel verantwoordelijkheden, zoals een (koop)huis of kinderen. Haal daarom alles eruit wat erin zit! Wacht niet te lang af, als het gaat om het maken van een grote reis bijvoorbeeld. Voor veel mensen is dit dé ideale tijd om de wereld te ontdekken. Stop zoveel mogelijk tijd in de dingen die je leuk vindt. Welke dingen dit zijn, is natuurlijk helemaal aan jou om uit te zoeken. Ga helemaal op in een hobby of sport, of breng juist zoveel mogelijk tijd door met je vrienden. Dat serieuze leven komt later wel, als je er echt klaar voor bent.

 

Passies ontdekken

Je wordt natuurlijk steeds meer jezelf, rond de leeftijd van 18 jaar. Je weet steeds beter wat je belangrijk vindt in het leven, wie je bent en waar je voor staat. Neem er ook zeker de tijd voor om dit te ontdekken. Misschien blijk je wel heel veel van koken te houden, terwijl je dat een jaar geleden nog niet wist. Of wellicht schuilt er een kunstenaar in je. En dat zijn nog maar een paar voorbeelden. Bij iedereen zit dit weer anders. Waar je ook maar achter komt over je persoonlijke leven en je karakter, het is leuk om je te richten op je nieuwe passies. Wie weet kun je er uiteindelijk zelfs je werk van maken! Al is dat ook weer volledig aan jou om te bepalen.

Het is een bijzondere tijd, je jongvolwassen jaren. Zorg dat je er met trots op terugkijkt, omdat je alles eruit hebt gehaald. Dat is toch ook een mooi toekomstperspectief?