Hoe weet je welke cartridge je nodig hebt? En waar moet je op letten?

Je wilt aan de slag met het printen van je uitnodiging voor je bruiloft, een visitekaartje of gewoon een werkverslag. Of je vriendin zeurt aan je hoofd dat de printer het niet doet. Dat klopt helaas. Je bent  vergeten om inkt te halen voor die gloednieuwe printer die op je thuiswerkplek staat te shinen. Hoe weet je welke cartridge je nodig hebt en waar moet je op letten? Wij helpen je uit de brand.

Nieuwe printer

De juiste cartridge voor in je nieuwe printer: dat kan best een uitdaging zijn. Er zijn namelijk heel veel verschillende soorten printers. Om het extra ingewikkeld te maken, heeft elk merk printer of elke printerserie andere cartridges die passen. Hoe kun je nou vinden welke cartridge in welke printer past? Eerst moet je dan kijken naar het soort printer dat je hebt aangeschaft.

Soort printer

Heb je een laserprinter gekocht of een inkjetprinter? Dit maakt uit voor de cartridge, hoe de inkt op het papier terechtkomt werkt bij deze printers namelijk net even anders. Hierdoor zijn de cartridges ook verschillend. Bij een laserprinter heb je een zogenaamde tonercartridge nodig en bij een inkjetprinter heb je een inktcartridge nodig. We bespreken hier niet de precieze verschillen tussen deze cartridges, maar in ieder geval weet je nu dat er twee verschillende soorten zijn. Dit maakt je zoektocht naar het juiste inktpatroon voor jouw printer al iets makkelijker.

Welke cartridge is op?

Heb jij de printer niet nieuw gekocht, maar gebruik je ‘m al een tijdje? Dan kan het zo zijn dat een bepaalde kleur op is. De printer of de computer geeft dan meestal een melding dat dit het geval is. Je kunt natuurlijk ook zelf ondervinden dat de kleuren of de afdruk een beetje vaag is. Dit zou wel eens kunnen liggen aan een lege cartridge. Je kunt meestal voelen welke cartridge leeg is. Open de printer en voel door zachtjes te schudden. Gebruikte cartridges maken een klotsend geluid.

Waar op letten bij het kiezen van de juiste cartridge?

Globaal zijn er drie dingen waar je even op moet letten bij het uitkiezen van de juiste cartridge.

Fabriekscode

Elke cartridge wordt door de fabriek geleverd met een fabriekscode. Deze code kun je vinden aan de zijkant of aan de voorkant van het inktpatroon. In een webshop typ je in de zoekbalk deze fabriekcode in en je hebt de juiste cartridge zo gevonden. In een fysieke winkel kun je natuurlijk bij de toonbank deze code even noemen, waarna je de juiste cartridge krijgt.

Printer

U kunt in een webshop ook de printernaam intypen in de zoekbalk (bijvoorbeeld hp 302). Op deze manier komen artikelen naar boven die in bij je printer passen, dus ook de juiste inktpatronen. Als je dan nog niet helemaal zeker weet of het gaat om de juiste cartridges, dan wordt meestal op de productpagina van je printer wel genoemd welke cartridges geschikt zijn voor het type printer dat jij in je bezit hebt.

Keuzehulp

Kom je er echt niet uit? Dan is er geen nood, want er zijn genoeg webshops en algemene websites die een keuzehulp hebben gemaakt. Je vult gegevens in deze keuzehulp in en de juiste cartridge is het resultaat. Je moet onder andere het printermerk, de printerserie en het printermodel invullen. Deze gegevens moet je dus wel even bij de hand houden.

Bespaartip cartridges

Weet jij inmiddels welke cartridge je moet hebben, maar vind je die inktpatronen best wel prijzig? Dan is het een goede tip om op zoek te gaan naar dezelfde cartridge, maar dan van een huismerk. Vaak is dit geen probleem om die in de printer te installeren. Zo heb je voor een lager prijsje, toch nog veel printplezier.

Lege cartridges inleveren

Je weet nu waar je op moet letten bij het uitzoeken van nieuwe cartridges. Maar waar breng je de lege cartridges eigenlijk naartoe en mag je ze zomaar in de prullenbak gooien? Je kunt ze meestal inleveren op de plek waar je nieuwe koopt. Je kunt ze ook vaak aan goede doelen geven, die er een leuk bedrag voor krijgen dat naar deze goede doelen gaat. Je mag ze tegenwoordig ook weggooien bij het restafval, of inleveren bij het Klein Chemisch Afval bij de Milieustraat in jouw gemeente.