Wanneer kies je binnenshuis voor hoogglans?

Last Updated on: 24th augustus 2020, 04:23 pm

Jij wil gaan verven of lakken, maar er zijn zo veel keuzes. Matte verf, zijdeglanslak, hoogglanslak, muurverf en ga zo maar door. Je weet gewoon niet welke kant je op moet en waar je moet beginnen. Geen paniek! Wij helpen je verder simpel door een aantal vragen te beantwoorden die jij misschien aan jezelf moet stellen voor je begint met jouw schilderklus. Lees je mee?

Op wat voor ondergrond ga jij lakken?

Binnenshuis zijn er verschillende ondergronden die je kan lakken, bijvoorbeeld eikenhout, parket, metaal of kunststof. Voor al deze ondergronden zijn er speciale verfsoorten. Sommige verfsoorten kan je op meerdere ondergronden gebruiken. Denk hierbij aan Wijzonol LBH SDT Ultra Hoogglanslak. Deze lak kan jij op gegrond hout gebruiken, op metaal en op kunststof. Een ideale laksoort voor als jij verschillende ondergronden wil bewerken, maar niet allerlei verschillende laksoorten wil kopen.

Welke verf gebruik je binnen?

Als jij wil dat je meubels een lichte verfkleur hebben en niet te glimmend worden, kies je voor een zijdeglans. Het nadeel hierbij is dat je viezigheid eerder ziet en het er moeilijker af haalt. Gebruik je een hoogglans lakje binnenhuis dan weet je dat je met een natte doek viezigheid makkelijk van je ondergrond afhaalt. Ook weet je dat het goed dekt, de ondergrond die je hebt geschilderd zal daarom langer goed blijven.

Andere lak- of verfsoorten

Een zijdeglanslak kan heel handig zijn, ze zeggen dan ook vaak dat het een gebruiksvriendelijke lak. Dit betekent dat als jij een beginner bent je uitstekend met deze lak overweg kan. Hij vlekt niet snel en verkeerde plekken zijn niet snel te zien. Een matte lak kan heel goed werken als jij een houtsoort hent gekozen dat je  zo veel mogelijk intact wil laten en als je de originele houtkleur wil behouden. Muurverf is vaak heel geschikt voor het dekken van een muur, deze gebruik je dus enkel voor op muren.

Waarom lak je vooral buiten met hoogglanslak?

Buiten wordt eigenlijk altijd met een hoogglanssoort gewerkt, maar waarom eigenlijk? Er worden met producten als: Trae Lyx Ultra Mat gewerkt omdat deze het hout dezelfde uitstraling zo veel mogelijk laten behouden. Daarnaast is het veel beter bestand tegen verschillende weertypes dan bijvoorbeeld zijdeglans. Ook zal de zon de lak niet kapot branden, dit is omdat als het genoeg glanst het de zon weerkaatst, waardoor het niet wordt aangetast. Ook is de dekkingsgraad vele malen hoger dan bij andere verfsoorten.

Waar moet ik aan denken voor ik ga lakken?

Je kan niet zomaar beginnen met een deur, meubelstuk of je kozijnen te lakken. Dit gaat altijd in een paar fases. Eerst begin je met te kijken wat je precies wil gaan verven, vervolgens zorg je dat alle spullen er omheen weg zijn. Denk hierbij aan schilderijen, maar ook bankstellen etc. Je gaat hierna namelijk schuren, dit kan behoorlijk wat stof opleveren. Schuren hoeft overwegend niet te dik. Hierna kijk je waar opgevuld moet worden, dit ga je plamuren. Vervolgens maak je de ondergrond schoon met een vochtige doek. Je laat alles drogen en hierna begin je met een basis. Sommige verf of laksoorten zijn een twee-in-één dit betekent dat je geen aparte grondverf nodig hebt. Hierna breng je de lak aan en laat je het drogen.