5x waar je aan moet denken voordat je een energiecontract afsluit

Last Updated on: 29th juli 2020, 04:34 pm

Jij gaat net op jezelf wonen, hebt een nieuwe woning aangeschaft of jouw energiecontract loopt af. Je wordt in ieder geval weer in de wereld van de energieleveranciers getrokken. Zij zullen alles uit de kast halen om jouw hart te stelen, maar waar moet jij op letten bij het kiezen van een leverancier en welke keuze is de juiste? Wij proberen jou te helpen bij het kiezen van een energieleverancier die past bij jouw wensen en eisen.

 

Check je jaarlijks verbruik

Weet jij hoeveel jij gaat verbruiken per jaar? Om te kunnen kiezen uit de velen energieleveranciers, moet jij ongeveer kunnen inschatten hoeveel je verbruikt. Misschien kan jij op basis van het jaar ervoor een goede schatting maken van je verbruik voor het komende jaar. Als je voor de eerste keer met een energiemaatschappij te maken krijgt, is het moeilijk in te schatten wat jij gaat verbruik. Vaak staat er op de websites van vergelijkers of energiemaatschappijen een handige rekentool die jou helpt bij het maken van de heldere schatting. Deze zal vaak ook iets te hoog worden ingeschat, zodat jij het eerste jaar wat meer betaald. Hierdoor is het meer gunstig voor jou omdat je dan geld terugbetaald krijgt aan het einde van het jaar. In plaats van te moeten bijbetalen dus.

 

Groene of duurzame energie?

Eigenlijk bedoelen ze met groen of duurzaam hetzelfde. Jij kiest dan voor energie dat wordt opgewekt uit windmolens, zonne-energie of andere milieuvriendelijke methodes. Dit hoeft niet per se duurder te zijn, maar je kiest dan dus wel voor een betere toekomst voor mens en natuur. Kijk dus altijd hoe je leverancier energie opwekt. Ook kun je zelf thuis natuurlijk voor kiezen om zonnepanelen huren te overwegen.

 

Duur van een energiecontract

Des te langer jij vast zit aan een contract, hoe goedkoper de kosten kunnen uitvallen. Hierbij is wel de kanttekening dat je niet kan terugkrabbelen als je eenmaal hebt getekend. Al kan je natuurlijk alsnog opzeggen, als jij dit maar doet binnen een periode van twee weken. En goed om te weten: je zit natuurlijk wel langer aan een energieleverancier vast.

 

Cadeautjes van energieleverancier

Bij bepaalde energieleveranciers geven ze cadeautjes weg als jij je bij hun inschrijft. Dit kan zijn een iPad, e-reader of iets anders. Vaak gaat het om technologie. Dit ziet er natuurlijk aantrekkelijk uit, maar uiteindelijk ben jij als consument vaak degene die je cadeautje betaald. Je zal dit alleen niet zo voelen, omdat je het over een periode van drie jaar betaald en het bij jouw maandelijkse kosten is ingecalculeerd. Houd er rekening mee als je je laat lokken door zo’n cadeau.

 

Welke energieleveranciers zijn er

In Nederland worden we overspoeld met verschillende energieleveranciers. Engie, Budget energie, Oxxio, Eneco, Essent, Woonenergie, Vattenfall, Pure Energie, Energie Direct, Green Choice, Qurrent, Pure energie en nog veel meer. Wij hebben in Nederland 38 verschillende energieleveranciers. Allemaal willen zij jou iets unieks aanbieden. Sommige zijn nauw verbonden met een bepaalde regio. Daarnaast zijn er grote partijen, deze zijn vaak goedkoper omdat zij groot kunnen inkopen. De partijen die niet zo groot kunnen inkopen zullen zich willen onderscheiden met bijvoorbeeld het enkel bieden van duurzame en groene energie. Al met al heeft iedereen iets eigens, dus zal je de keuze moeten maken op basis van je eigen gevoel. Of misschien maak jij jouw keuze wel gewoon op basis van de laagste kosten.