Hoe weet je welk hout je nodig hebt voor een meubel?

Last Updated on: 27th februari 2023, 10:25 am

Voor een uniek meubelstuk in huis, kun je ervoor kiezen om dit zelf te maken. Bijvoorbeeld omdat je een bepaalde maat wil hebben, of omdat je niet kunt vinden wat je precies zoekt. Of omdat je het gewoon leuk vindt om te doen natuurlijk! Er zijn veel tutorials en werkbeschrijvingen online te vinden, waardoor je met een beetje handigheid en de juiste materialen gemakkelijk zelf aan de slag kunt. Ga je houten meubels maken? Dan is het goed om te weten dat het ene soort hout het andere niet is, en dat niet alle houtsoorten geschikt zijn voor alle type meubels. Maar hoe weet je nu welk hout je nodig hebt voor een meubel?

Meubelpanelen

Meubelpanelen zijn houten platen of planken die reeds afgewerkt zijn. Vaak is dit spaanplaat dat gelamineerd is. Dit is sterk materiaal waar je perfect meubels met rechte hoeken etc. kunt maken. Het voordeel is dat je dit niet of nauwelijks meer hoeft af te werken, hooguit heb je wat hoeken of snijranden die je nog even moet afwerken. Maar je kunt dit ook perfect blind verwerken.

Steigerhout

Steigerhout zijn geschaafde vuren planken die traditioneel gebruikt werden om steigers van te maken. Inmiddels is het enorm populair om er onder andere meubels van te maken. Je kunt kiezen voor gebruikt steigerhout, dat vaak een robuuste look heeft doordat het ‘geleefd’ is. Voor een meer cleane look, of bijvoorbeeld meubels die je nog wil schilderen, kun je nieuw steigerhout kopen.

Rond en gebogen onmogelijk met hout?

Ga je een meubel maken met een ronde of gebogen afwerking? En ben je bang dat dit niet lukt met hout? Kies je inderdaad voor ‘gewoon’ hout, zoals meubelpanelen of steigerhout, dan lukt dit niet. Toch is het niet nodig om een ander project te kiezen, want er bestaat ook zoiets als buigtriplex. Dit is multiplex dat buigbaar is gemaakt, waardoor je het in de vorm kunt verwerken die je wilt.

Het ene hout is het andere niet

Naast bovengenoemde houtsoorten is er nog veel meer te krijgen. Afhankelijk van wat je wil maken, en de gewenste look, kies je een houtsoort uit. Daarbij is het goed te realiseren dat het ene hout zich beter laat verwerken dan het andere. Sommige houtsoorten splinteren bijvoorbeeld bij het zagen, terwijl je bij andere juist een strakke look krijgt. Ook is het belangrijk te kijken of je het meubel zelf wil schilderen, of juist niet. En als het een meubel voor buiten is, is het goed dat je hout gebruikt dat, eventueel na behandeling, goed tegen weersinvloeden kan.