Als je schulden hebt, mag je dan nog steeds lenen? En hoeveel?

Geld lenen biedt voor veel mensen een fijne uitkomst. Zo kun je geld lenen voor de koop van een nieuw huis, aanschaf van een nieuwe auto of de verbouwing van de woning. Logisch dat je deze grote uitgave niet in een keer bij elkaar hebt. Maar wat nou als je daarnaast ook schulden hebt? Kun je dan nog steeds lenen? En hoeveel?

Wat voor lening?

Zodra jij een lening wilt afsluiten wordt er door de geldverstrekker een berekening gemaakt of de lening op een verantwoorde manier verstrekt kan worden. Jij moet op dat moment goed weten waarvoor en hoeveel je wilt lenen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een persoonlijke lening. Hierbij leen je eenmalig geld. Of je kiest voor een doorlopend krediet. Dit is geschikter als je langere tijd geld achter de hand wilt hebben. Over beide betaal je een afgesproken rente bedrag.

Hoeveel lenen?

Hoeveel kun je lenen? Dat hangt af van verschillende factoren. Je inkomen speelt daarbij natuurlijk een grote rol. Hoe hoger je inkomen is, hoe meer je kunt lenen. Daarnaast is ook je woonsituatie belangrijk, met een koopwoning zijn je leenmogelijkheden groter dan met een huurwoning. Of je alleen geld leent of met je partner maakt ook veel uit. Samen kun je een grotere lening nemen. Als je al een lening hebt, zal je tweede lening altijd lager uitvallen. En als laatste spelen je leeftijd en leendoel ook mee in het bepalen van de hoogte van je lening.

Geld lenen met schulden

Geld lenen met schulden is mogelijk. Dit komt alleen niet heel vaak voor. De bank kijkt op basis van jouw persoonlijke situatie of een lening verantwoord is. Dit is erg belangrijk, want een lening is een extra financiële verplichting. Heb je schulden in de vorm van een betalingsachterstand? Dan kan je waarschijnlijk nergens een lening afsluiten. Heb jij een studieschuld? Dan is het wel mogelijk om geld te lenen. De geldverstrekker moet 0,75% van de oorspronkelijke studieschuld berekenen als vaste last voor de terugbetaling van de studieschuld. Het is dus wel mogelijk om geld te lenen, maar het bedrag wat je maximaal kan lenen voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet wordt wel heel erg verminderd. Helaas blijk het voor starters vaak niet genoeg te zijn om bijvoorbeeld een huis te kunnen kopen.