Hoe weet je wat de juiste autoverzekering is voor jou?

Last Updated on: 27th april 2020, 02:15 pm

Bij de aanschaf van een nieuwe auto komen een hoop andere zaken kijken. Bijvoorbeeld het afsluiten van een autoverzekering, waarbij iedereen andere voorkeuren heeft. Deze praktische zaken vergen soms een hoop tijd en aandacht en de kans is groot dat je hier wel wat extra tips voor kunt gebruiken. Daarom bespreken wij in dit artikel een paar handige zaken die je kunnen helpen bij het afsluiten van een autoverzekering. Want: hoe weet je nou eigenlijk wat de beste autoverzekering voor jou is? Wat is de makkelijkste manier om van tevoren de kosten van een autoverzekering berekenen Etcetera.

Verschillende autoverzekeringen

Grof genomen zijn er drie soorten verzekeringen. Een WA (Wettelijke Aansprakelijkheid), All-Risks (Casco) en WA-extra. Bij de WA verzekering ben je verzekerd voor het minimum, je bent hiermee alleen verzekerd voor schade die je een ander toedient. Een All-Risks verzekering vergoedt niet alleen schade bij anderen, maar ook bij jezelf. Bij de tussenvorm, WA-extra, is je eigen auto verzekerd wanneer er sprake was van bijvoorbeeld brand, diefstal of stormschade. Vrijwel alles wat veroorzaakt is door externe factoren.

WA

De WA verzekering is er eentje die iedereen in het bezit van een auto sowieso zou moeten hebben. Hiermee ben je verzekerd voor de schade die je een ander toebrengt.

All-risks

Een all-risks verzekering, ook wel casco verzekering genoemd, is een uitgebreide variant van de WA-verzekering. Bij een all-risks verzekering wordt niet alleen de schade aan de auto van de ander vergoed, maar ook de schade aan jouw eigen auto.

aantal, automobiel, kilometerteller

Tussenvorm

Bij de tussenvorm, WA-extra, is je eigen auto verzekerd wanneer er sprake was van bijvoorbeeld brand, diefstal of schade door storm. Eigenlijk alles wat buiten je eigen bereik ligt. Ook schade bij tegenpartijen wordt gedekt, zoals bij een normale WA verzekering. Heb jij een ongeluk veroorzaakt, dan wordt de schade aan jouw auto niet gedekt. Het gaat meer om waar de verantwoordelijkheid ligt. Is jouw auto beschadigd door bijvoorbeeld iets uit de natuur, dan wordt de schade wel vergoed.

Conclusie

Kortom: het belangrijkste bij het afsluiten van een autoverzekering is jezelf afvragen hoe groot de kans is dat je een ongeluk veroorzaakt en of je financieel in staat bent om deze kosten te kunnen dekken. Mocht dit niet zo zijn, dan word je waarschijnlijk opgezadeld met schulden die je je niet kunt veroorloven en raak je misschien wel in nog grotere problemen, iets wat je natuurlijk niet wil.