Een openhaard in je tuin? Dit is wat je moet weten

Een openhaard voor in je tuin? Dat noemen we ook wel een tuinhaard. Een tuinhaard is dan ook de kers op de taart als we het hebben over de aankleding van jouw tuin. Een plek waar je ’s avonds lekker met je familieleden of vrienden bij kunt zitten voor een warm en behaaglijk gevoel. Op zo’n manier kun je ook op minder warme dagen toch genieten van je tuin. Maar waar moet je precies opletten als je een openhaard voor in de tuin komt? We vertellen het jou in deze blog

Een tuinhaard heeft veel voordelen. Zo is het de meest veilige manier van een vuurtje maken in je achtertuin. En zoals we al eerder zeiden: op koude dagen kun je genieten van de warmte. Je hoeft ook geen last te hebben van rookvorming, doordat een tuinhaard is afgesloten aan de bovenkant hierdoor wordt de rook automatisch afgevoerd. Zo’n rookkanaal zorgt ervoor dat jij de rook niet in je gezicht krijgt. En er zijn ook tuinhaarden waar je een barbecue van kan maken. Hierdoor kun tover je in de kortste keren vlees of ander lekkers van het vuur.

Op zo’n manier kun je ook op minder warme dagen toch genieten van je tuin

Verschillende materialen tuinhaarden

Voordat je direct een tuinhaard gaat aanschaffen of openhaardhout online kopen. Laten we even kijken naar welke je allemaal hebt? Je hebt tuinhaarden in veel verschillende materialen. Zo kun je bijvoorbeeld het beste een tuinhaard kopen van steen of van RVS. Deze materialen zijn namelijk sterk en kunnen tegen alle weersinvloeden. Zeker RVS is fijn doordat je winters de tuinhaard niet binnen kunt zetten. Wel kan je ervoor kiezen om een overkapping erbij te maken, zo zit je droog en staat je tuinhaard ook direct droog. En logisch, want je wilt natuurlijk niet dat een tuinhaard onder het roest komt te zitten. Al kun je dit natuurlijk wel gemakkelijk verwijderen. Liever voorkomen dan genezen. En het zorgt ook voor een mooie sfeer in je achtertuin.

Kies voor een stenen ondergrond

Zet de tuinhaard op voorkeur op stenen. Steen is natuurlijk niet brandgevoelig en daardoor kun je zonder ongemak genieten van de avondjes of namiddagen met het vuur. Zodra vuur bijvoorbeeld op droog gras terecht komt, kunnen er lelijke schroeiplekken komen. Of nog erger.