Hoe veel kost het om een autoruit te vervangen?

Ben je de trotse bezitter van een eigen auto, dan wil je natuurlijk dat deze voor altijd zo mooi blijft als de eerste dag dat je erin reed. Dat natuurlijke elementen zoals grind of kleine steentjes lelijke plekken kunnen achterlaten op je auto, is een van de minder leuke dingen aan rondjes rijden in je prachtige bolide. Zeker als er op de voorruit of op andere autoruiten een sterretje -of erger- een barst is ontstaan, kan dit zelfs gevaarlijk zijn voor de inzittenden. Dan is het zeer belangrijk om dit op korte termijn aan te pakken. Maar hoeveel kost het eigenlijk om een autoruit te vervangen en wat komt er allemaal bij kijken? Je leest het in dit artikel.

Sterretje of barst

Allereerst: wat is de aanleiding om een autoruit echt te vervangen? Is een nieuwe voorruit ook al nodig wanneer er slechts een sterretje is ontstaan? Er kan naast een sterretje natuurlijk ook een ander soort schade zijn ontstaan, bijvoorbeeld door inbraak. Als dat het geval is, is het slim om direct de autogarage te bellen (maar niet vergeten foto’s te maken van het kapotte raam om dit aan de verzekering te laten zien). Om even terug te komen op de eerste vraag: het rijden met ruitschade is niet alleen gevaarlijk, het is ook verboden in Nederland. Daarom is het zeer belangrijk dat je dit gelijk laat repareren bij een specialist.

Harsinjectie

Een harsinjectie wordt door autospecialisten vaak toegepast als er slechts sprake is van kleine beschadigingen, bijvoorbeeld een sterretje in de voorruit. Bijvoorbeeld door steentjes op de snelweg die je auto beschadigen. Een harsinjectie is niet per definitie een perfecte oplossing, maar zorgt er wel voor dat een sterretje zich niet kan vergroten tot een barst in de voorruit.

auto, automobiel, automotive

Voorruit of andere autoruit

Door een slimme constructie van de voorruit zal deze nooit volledig kunnen verbrijzelen. Deze autoruit bestaat namelijk uit twee glaslagen, met een olielaag ertussen. Zo ben je beschermd tegen het volledig breken van het raam. De zij- of achterruiten kunnen daarentegen wel verbrijzelen. Deze zullen geen barsten krijgen, maar breken dan af. Daarom zijn harsinjecties in deze ramen ook vrijwel nooit nuttig, en is het veel slimmer om direct een nieuw raam te plaatsen. De vervanging van de zijramen is in vrijwel alle gevallen ook goedkoper dan een vervanging van de voorruit, omdat deze ook het grootst van formaat is.

Kosten vervanging autoruit

Hoeveel de reparatie van een autoruit precies kost, is afhankelijk van de autoverzekering die je hebt afgesloten. Ben je all-risk verzekerd, dan kun je er vrijwel zeker van zijn dat de verzekering de kosten van de reparatie van de autoruit zal vergoeden. Heb je slechts een wa-verzekering afgesloten, dan zul je zelf de kosten moeten dekken. Deze kosten variëren vaak per garage en kunnen sterk uiteen lopen. Sommige ruitschadeherstellers kunnen zo 500 euro rekenen voor het herstellen van een kapotte autoruit terwijl andere bedrijven hier slechts 200 voor rekenen. Onze tip: bij veel autoschadeherstellers kun je vrijblijvend en kosteloos een prijsopgave aanvragen. Zo kun je van tevoren checken wat wel, en wat niet in je budget valt.