Hoe gevaarlijk is een elektrische auto nu echt?

Je hoort mensen wel eens zeggen dat het nadeel van een elektrische auto zou zijn dat hij gevaarlijk is. Terwijl er toch ook heel veel voordelen zijn verbonden aan het rijden in een elektrische auto. Natuurlijk dat het beter is voor het milieu, maar ook heel veel andere voordelen zoals een subsidie of een voordelige autoverzekering, omdat de overheid ook wil dat meer mensen elektrisch gaan rijden. Waar komt dan toch dat gerucht vandaan dat elektrische auto’s gevaarlijk zouden zijn? Wij bespreken het in dit artikel.

Branden

Onlangs verscheen er een artikel in het Parool waarin beschreven stond dat het hebben staan van een elektrische auto in een garage gevaarlijk is, omdat er mogelijk brandgevaar zou kunnen zijn. Hiermee wordt gedoeld op parkeergarages. Er zijn meerdere gevallen bekend waarbij elektrische auto’s in de fik vliegen. Dit gaat dan met een zeer rap tempo en het is voor de brandweer moeilijk om deze brand te kunnen blussen, zeker wanneer het gebeurt in parkeergarages welke hier eigenlijk niet op gebouwd zijn. Bij zo’n brand komen vaak ook nog eens ontzettend veel giftige stoffen vrij en dit kan hele gevaarlijke gevolgen hebben voor andere mensen die zich eventueel in de parkeergarage zouden kunnen bevinden. Zeer belangrijk om te blijven beveiligen, dus.

Je hoort hem niet

Een ander onderdeel van het gevaarlijke aspect van elektrische auto’s is dat je ze niet hoort als ze aan komen rijden. Dit veroorzaakt een gevaarlijke situatie omdat omstanders minder anticiperen op het naderen van een auto, terwijl dit natuurlijk wel het geval is. Aan de andere kant betogen voorstanders van elektrische auto’s dat je in het verkeer áltijd moet opletten, niet alleen op het geluid. Daar zit natuurlijk wat in wanneer je bedenkt dat er tegenwoordig toch heel veel mensen met oortjes in op hun fiets zitten en een naderende auto dus sowieso minder goed zouden kunnen horen.

achterlichten, auto, BMW

De snelheid

Een elektrische auto is vaak ontzettend licht. Dat komt omdat de zware benzine- of dieselmotor ervan ontbreekt: wat betekent dat het chassis er compleet anders uitziet. Ook wordt er bij de bouw van veel elektrische auto’s gefocust op het zo licht mogelijk maken van het model, waardoor het rijden een totaal andere ervaring wordt. Met je voet plat op het gaspedaal kun je vanaf het stoplicht zo wegvliegen en zit je achterover gedrukt in je stoel. Hierop moet je van tevoren wel ingesteld zijn, anders kan het gevaarlijke situaties opleveren.

Hulpverleners

Een ander gevaar wat komt kijken bij het rijden in elektrische auto’s, is dat -mocht er een ongeluk gebeuren- een elektrische auto’s gevaarlijke gevolgen kan hebben voor hulpverleners. Wat er dan zou kunnen gebeuren? Wanneer er een ongeluk is gebeurd en iemand bewusteloos in zijn/haar auto ligt, dan kan een hulpverlener niet zomaar de deur van een elektrische auto open trekken, omdat deze dan een kans loopt om een schok te krijgen. Het advies is om 2 a 3 meter afstand te bewaren, wat funest is voor de gezondheid van de inzittende.