Het nut van een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als je door ziekte of een beperking je werk niet meer of slechts gedeeltelijk kunt uitvoeren spreekt men van arbeidsongeschiktheid. Je kunt misschien wel een ander werk doen maar de basis is dat je je eigen werkzaamheden niet meer kunt uitvoeren. Hoe weet je als je arbeidsongeschikt bent? Als je heel lang ziek bent geweest en kun je je werk niet meer uitvoeren dan kun je een gesprek houden met je bedrijfsarts. De bedrijfsarts gaat dan kijken naar jouw situatie en hoe dit van invloed is op je werkzaamheden. Hij kan je dan advies hieromtrent geven. Jouw leidding gevende krijgt dan ook advies met betrekking tot jouw situatie. De bedrijfsarts zal dus de eerste zijn die beoordeelt of jij je werk nog kunt doen.

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Maar hoe staat het dan met je inkomen? Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering ben je verzekerd als je jouw werk niet meer kunt uitvoeren. Deze verzekering geeft jou dan een vergoeding die een vervanging is van je inkomen. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is zeker niet goedkoop. Maar het is wel nuttig om deze af te sluiten. Veel zzp’er sluiten daarom zo een verzekering af. Als zzp’er ben je namelijk niet meer beschermd door een werkgever en moet je jezelf en je bedrijf zelf verzekeren. Er zijn verschillende vormen van arbeidsongeschiktheid waartegen je jezelf kunt verzekeren.

Arbeidsongeschiktheid als gevolg van ongeval

Deze vorm is de basisversie en is dan ook de goedkoopste. Ben je een startende ondernemen dan kun je het beste kiezen voor deze type verzekering. De premie is ook goedkoper.

Arbeidsongeschiktheid door ongevallen en ziekten

Deze type verzekering kost een beetje duurder. Maar met deze verzekering krijg je een vergoeding als je door een ongeluk of een lichamelijke ziekte thuis komt te zitten.

Arbeidsongeschikt door ongevallen, ziekten of psychische klachten

Dit type dekt alle vormen en klachten die kunnen zorgen voor arbeidsongeschiktheid. De eisen van de verzekeraars bij dit type zijn wel heel streng, zeker bij psychische klachten. De klachten moet je vaak kunnen aantonen met bijvoorbeeld een bewijs van de dokter.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is dus zeker handig om aan te sluiten. Elke branche is anders, maar als je vooral werk met zware machines of elektriciteit moet je zeker nadenken over deze verzekering. Werkzaamheden kunnen verschillen van persoon tot persoon, daarom is een passende verzekering vinden erg belangrijk. Wil je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten die goed aansluit bij jouw verwachtingen? Kies er dan voor om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Kijk niet alleen naar de premie die je moet betalen maar lees ook de voorwaarden goed door.