Corona investering: Wat is de beste investering in moeilijke tijdens als nu?

We zitten inmiddels midden in de coronacrisis en het ziet er niet naar uit dat we ons normale leven op hele korte termijn weer kunnen gaan hervatten. En dan denk je misschien dat dit niet het juiste moment is om te investeren, maar als je de juiste investeringen kiest, kan juist het tegendeel het geval zijn. We hebben tenslotte nog steeds te maken met een een minimale spaarrente waardoor spaargeld nu weinig tot niets meer oplevert. Bedenk wel dat nu geld investeren betekent dat je vaak niet snel rendement zult behouden. Maar heb je de tijd, dan kan investeren in coronatijd je op de langere termijn juist wel een mooie winst opleveren. Maar welke investeringen zijn nu verstandig?

Beleggen

Denk je nu, hè beleggen terwijl het slecht gaat met de beurs? Dat is een logische eerste gedachte, maar als je er wat verder over nadenkt, is nog geen gek idee. De beurs crashte namelijk behoorlijk, sinds de coronacrisis officieel een pandemie is geworden. Ondanks dat er inmiddels een licht herstel lijkt te zijn ingezet, betekent dit dat aandelen nu juist goedkoop zijn. Oftewel, je kunt voordelig instappen en geld investeren op de beurs. Je kunt kiezen voor short posities, waarbij je inzet op kleine, snelle koerswijzigingen. Echter, in Groot-Brittannië is dat op dit moment tijdelijk verboden, en het is niet ondenkbaar dat andere landen hierin volgen. Nu kopen voor de lange termijn betekent dat je een lange adem moet hebben, maar na de crisis wellicht el een mooi rendement kunt bijschrijven.

Peer to peer kredieten

Een peer to peer krediet is een lening die uitgegeven wordt aan particulieren, maar niet door een bank. Oftewel, je helpt met jouw geld iemand die het op dat moment goed kan gebruiken. De huidige crisis raakt veel mensen en sommigen hebben geld nodig om deze periode te overbruggen. Denk aan zzp’ers die nu zonder werk en dus zonder inkomsten zitten, of hun inkomen flink hebben zien dalen.

Ga nu niet zelf zomaar geld uitlenen, hiervoor zijn platformen opgericht die investeerders koppelen aan kredietzoekers. Zo hoef je geen zaken te doen met bekenden. Bovendien zorgen deze platformen voor betrouwbaarheid. Zo hebben zij strenge regels voor kredietvragers om wanbetaling tegen te gaan, en worden investeringen verspreid over verschillende kredietvragers. Het rendement ligt meestal om minimaal 4% maar kan bij sommige platformen oplopen tot maar liefst 19%. Hou er ook hier rekening mee dat je voor een langere periode investeert en dus niet bij het geld kan in die tijd.

Investeren in bedrijven

Investeren kan ook in een eigen bedrijf, maar daar is het nu misschien niet de periode voor. Ook investeren in start-ups kan in deze tijd meer risico met zich meenemen, maar de crisis brengt ook mooie nieuwe initiatieven voort die wel wat geld kunnen gebruiken. Zo investeer je ook nog eens met een goed gevoel.

Ook een (klein) bedrijf kopen of investeren in het bedrijf van een bekende (vriend of familie) kan op dit moment andere ondernemers helpen. Bedenk hierbij wel dat enige ervaring hierbij gewenst is, zodat je het kaf van het koren kan scheiden. Je wil tenslotte niet dat je investering een flop wordt.

Wat deze mogelijkheden gemeen hebben, is dat je ze veilig vanuit thuis kunt doen. Dus heb je geld te investeren en nu toch meer tijd over, dan kun je hier dus perfect mee aan de slag!