Een toekomst zonder financiële zorgen

Een toekomst zonder financiële zorgen. Klinkt als een droom, maar wellicht ook als een wat ver-van-mijn-bed-show. Want, hoe bereik je dit? Hoe weet je zeker dat je tot aan jouw pensioen zeker bent van een baan, niet in ongelukkige financiële situaties terecht komt en ook daadwerkelijk met jouw pensioenleeftijd kunt stoppen met werken?

Veel mensen zullen bij een toekomst zonder financiële zorgen op het moment direct denken aan het investeren in crypto, waaronder Bitcoin. Nog nooit is het investeren in deze digitale munt zo populair geweest en is de kans groot dat het overgrote deel van jouw vriendengroep ook deze munt in bezit heeft. Toch zitten er ook risico’s aan verbonden en bestaat de kans dat het bedrag dat je er nu in hebt gestopt, over 40 jaar een stuk minder waard is. Ben je op zoek naar iets minder risico en iets meer stabiliteit, dan kun je er ook voor kiezen om te investeren in goud. Toch zien we dat, ondanks dat goud voorheen altijd werd gezien als waardevast en stabiel, dit tegenwoordig ook niet altijd meer het geval is en ook aankomend jaar de goudprijs allesbehalve zeker is.

Financiële onafhankelijkheid

Nu denk je waarschijnlijk ‘Leuk, dat investeren in cryptocurrency en goud maar hoe gaat mij dit een toekomst zonder financiële zorgen opleveren?’. Begrijpelijk, gezien de risico’s die we hebben genoemd. Wil je écht een toekomst zonder financiële zorgen, dan heb je heel zwart-wit gezien maar één ding nodig: doorzettingsvermogen. Op dit moment is er namelijk een beweging in opkomst, FIRE, waar mensen binnen deze beweging met hun eigen principes proberen zo snel mogelijk financiële onafhankelijkheid te bereiken. Deze principes zijn gefocust op het zo zuinig en zo minimalistisch mogelijk leven om het geld dat je hiermee bespaart, te ‘laten werken’. Dit laten werken doen ze door het bespaarde geld te beleggen. Kortom, hoe zuiniger je leeft, hoe meer je zult besparen en hoe meer geld je kunt beleggen. Hoe meer je kunt beleggen, hoe eerder je financieel onafhankelijk zult zijn.

Minimalistisch leven

Nu klinkt al het voorgaande misschien heel simpel en logisch, maar wat wordt precies verstaan onder financiële onafhankelijkheid? Ben je financieel onafhankelijk, dan betekent dit eigenlijk niets meer en niets minder dan dat jouw passieve inkomen groter is dan de vaste lasten die je hebt. Het staat dus niet persé gelijk aan stoppen met werken. Om dit te bereiken moet je dus ook een hele hoop laten. Aangezien de focus ligt op zuinig leven zit een vakantie naar een zonnig eiland of een date waar jij aanbiedt te betalen er niet meer in. Ben jij een echte FIRE-aanhanger dan is dit geen enkel probleem, je kiest er namelijk bewust voor om zulke zaken voor nu te laten om er zo voor te zorgen zo vroeg mogelijk financieel onafhankelijk te zijn. Een flinke impact op je leven dus, zou jij dit ervoor over hebben?