Do’s en dont’s van stackers

Je hebt de eerste stappen genomen richting een gezonde levensstijl. Daarbij let je op de samenstelling van je dieet en neem je genoeg tijd voor de broodnodige rust. Je streeft een sportieve en actieve levensstijl na. Wellicht vind je ook dat je een aantal kilo’s te veel mee moet dragen en ben je ook bezig met afvallen. Je hebt ongetwijfeld gehoord dat stackers je hierbij kunnen helpen. Verstandig als je bent wil je eerst weten wat stackers precies zijn, hoe ze werken en of je ze wel veilig kan gebruiken. Hier gaan we graag nader op in.

Wat zijn stackers precies?

Stackers zijn stoffen die je als voedingssupplement tot je kan nemen. De werking van deze stoffen is tweeledig. Allereerst verhogen ze je lichaamsmetabolisme. Hierdoor voel je je actiever en ben je in staat om sporten en trainen langer vol te houden. Door deze werking alleen al, zal je sneller afvallen en je sportieve doeleinden behalen. Daarnaast stimuleren ze de vetverbranding in je lichaam. Door deze combinatie is het niet verwonderlijk dat mensen die graag willen afvallen vaak voor de extra ondersteuning van stackers kiezen.

Wanneer kan je stackers gebruiken?

Een bijkomend voordeel van stackers is het feit dat ze je hongergevoel onderdrukken. Je zult merken dat je na een intensieve training minder de neiging hebt om jezelf te belonen met calorierijk voedsel. Dat is maar goed ook. Het verliezen van extra pondjes door hard trainen kost veel meer inspanning dan een extra pondje erbij te eten of te drinken. Je kunt gerust stackers gebruiken als ondersteuning van je normale en gezonde voedingspatroon. Deze stoffen geven je een boost en zorgen voor een sneller resultaat. Er zijn echter ook een paar nadelen, waar je echt op moet letten.

Wanneer kan ik ze beter achterwege laten?

Stackers bevatten stimulerende middelen die je stofwisseling verhogen. Bekende stoffen die dit kunnen doen zijn bijvoorbeeld cafeïne en guarana. In de eerste generatie stackers kon je vaak het stofje efedra aantreffen. Omdat een aantal mensen hier ernstige gezondheidsklachten van kregen, is efedra inmiddels verboden. Er zijn zelfs sterfgevallen bekend, veroorzaakt door efedra gebruik. In het online circuit zijn stackers met efedra nog wel te krijgen.

Raadpleeg je arts

Veel normaal verkrijgbare preparaten bevatten cafeïne. Als je gevoelig bent voor cafeïne, kun je stackers ook beter niet gebruiken. Drink je van nature veel koffie of thee, dan is het verstandig om tijdens je trainingsperiode te minderen. Mensen met hartklachten en schildklierproblemen raden we stackers gebruik ook af. Het is sowieso erg verstandig om eerst met je huisarts te overleggen of er geen medische bezwaren zijn, bijvoorbeeld omdat je andere medische klachten hebt, waarvoor je medicijnen slikt. Je arts is de enige die kan beoordelen of je huidige medicijngebruik wel te combineren is met een stimulerend preparaat als stackers. Geeft je arts het groene licht, wen jezelf er dan ook aan om ze nooit later dan 6 uur voor je gaat slapen in te nemen. Zo garandeer je dat je voldoende nachtrust krijgt.