Dit moet je weten over jouw eerste motoroutfit

Heb jij voor het eerst een motor aangeschaft of ben je nog aan het lessen? Dan weet je ondertussen dat het niet bij die ene aankoop blijft. Je moet namelijk ook de juiste motorkleding hebben zodat je veilig straks de weg op kan. In deze blog vertellen we jou wat je precies kan aanschaffen om straks compleet op je motor te stappen!

Allereerst is het goed om te weten wat je precies nodig hebt. Voor de outfit van je motor moet je uiteraard denken aan een motorhelm, bijvoorbeeld een Shark helm. Maar er is nog meer. Namelijk een jas die speciaal gemaakt is voor de motor. Een motorbroek, speciale handschoenen en motorlaarzen of -schoenen.

Waarom deze speciale kleding?

Wellicht is het antwoord je al wel bekend, maar speciale motorkleding voor op de motor is allereerst belangrijk omdat het voor jouw veiligheid is. Als je met normale kleding een ongeluk krijgt, is de kans op letsel veel groter. Bijvoorbeeld omdat de stof van je kleding te dun is. Met alle gevolgen van dien. Maar naast veiligheid zitten er ook speciale onderdelen op deze kleding. Denk bijvoorbeeld aan extra bescherming op de ellebogen, bescherming rondom de schouders en de heupen en de knieën. Ook voor schoenen geldt dit. Deze zijn sterker waardoor je minder kans hebt op letsel.

Maar er is nog een voordeel van speciale kleding, want je bent beter beschermd tegen de weersomstandigheden. Denk aan warmte, regen en kou.

Let hierop bij het aanschaffen van motorkleding

Voor alle onderdelen van jouw motoroutfit geldt hetzelfde: ga het passen in de winkel of laat het thuis opsturen. Het is namelijk belangrijk dat je motorhelm bijvoorbeeld goed zit en nergens knelt. Ook wil je niet dat bijvoorbeeld je hoofdhuid meebeweegt als je naar links of rechts kijkt.

Als je schoenen gaat passen dan is het belangrijk dat je feeling blijft houden met het stuur. Ze moeten dus goed aansluiten, maar niet te los of te vast zitten. Dit geldt natuurlijk voor al je motorkleding. Pas daarom alles goed thuis of in de winkel en laat je goed informeren. Want wist je bijvoorbeeld dat er aan een motorhelm een houdbaarheidsdatum zit en dat het moet zijn voorzien het ECE teken, zodat je weet dat het is goedgekeurd.

Ook als je aan het lessen bent, is het slim om je eigen motoroutfit vast aan te schaffen. Zodat je na het ophalen van je rijbewijs direct veilig de weg op kan!